Το μεσημεριανό φαγητό
της Μ. Παρασκευής είναι χωρίς λάδι, πρόχειρο, σε ένδειξη συμπαράστασης προς την Άκρα Ταπείνωση του Χριστού.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΑΡΑΚΑ ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΙ
Υλικά
- ½ κιλό ρύζι για πιλάφι
- ½ κιλό αρακά ή ανάμικτα λαχανικά
- 2 καρότα
- 2 ντομάτες
- 1 κρεμμύδι
- ½ ματσάκι άνηθο, αλάτι, πιπέρι
- σακούλα ψησίματος (ειδική για το φούρνο)
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα καρότα και το κρεμμύδι και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Πλένουμε τον αρακά και τρίβουμε τις ντομάτες.
- Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και τα βάζουμε στη σακούλα. Με μια καρφίτσα ανοίγουμε τρύπα στο πάνω μέρος της και την βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε στους 170°C για 60΄.
- Βράζουμε το ρύζι, το στραγγίζουμε, και γαρνίρουμε με τον αρακά.
Σερβίρεται ζεστό.
ΤΑΧΙΝΟΣΟΥΠΑ
Υλικά
- 8 κ.σ. μακεδονικό ταχίνι
- 1 φλ. ρύζι
- 2 λεμόνια (το χυμό τους)
- 2 καρότα τριμμένα στον τρίφτη
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
- αλάτι
- 10 φλ. νερό
Εκτέλεση
- Βράζουμε το ρύζι με το νερό και το αλάτι, και όταν ετοιμαστεί το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το λεμόνι.
- Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ βάζουμε το ταχίνι και το διαλύουμε σιγά-σιγά με λίγο ζωμό από τη σούπα.
- Αδειάζουμε το διαλυμένο ταχίνι στην κατσαρόλα με τη σούπα. Ρίχνουμε μέσα το καρότο και το μαϊντανό ωμά και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε να πάρει η σούπα μας μια-δυο βράσεις ακόμη και σερβίρουμε όσο είναι ζεστή.
ΤΑΧΙΝΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ
Υλικά
- 1 πακέτο κριθαράκι
- 3-5 κουταλιές ταχίνι
- 1 λεμόνι
- αλάτι
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό ανάλογα με το πόσο αραιή θέλουμε να είναι η σούπα μας.
- Όταν αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε το αλάτι και το κριθαράκι. Τα αφήνουμε να βράσουν καλά.
- Σε ένα μπολ διαλύουμε το ταχίνι με το χυμό του λεμονιού και τα ανακατεύουμε.
- Απομακρύνουμε από τη φωτιά το κριθαράκι, και όταν αυτό πάψει να κοχλάζει παίρνουμε κουταλιά-κουταλιά το νερό της σούπας και το ρίχνουμε στο ταχίνι.
- Ανακατεύουμε συνεχώς προσθέτοντας νερό μέχρι να αραιώσει αρκετά.
- Τέλος ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα μας ανακατεύοντας καλά.
ΤΑΧΙΝΟΣΟΥΠΑ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ)
Υλικά
- 1½ λίτρο νερό
- 1 φλ. τσ. αστράκι, κους κους ή κριθαράκι ψιλό
- 6 κ.σ. γεμάτες ταχίνι
- 1 βαθύ πιάτο κρύο νερό
- αλάτι
- πιπέρι
- λεμόνι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε μέσα το ψιλό ζυμαρικό, να βράσει για περίπου 10΄.
- Βάζουμε νερό σε ένα βαθύ πιάτο, προσθέτουμε 2 κ.σ. από το ζεστό νερό της κατσαρόλας και το ταχίνι. Σιγά-σιγά το αραιώνουμε (στην αρχή το ταχίνι θα σφίξει, αλλά μετά θα γίνει πιο αραιό). Καθώς είναι ζεστό, συμπληρώνουμε ζεστή σούπα (ακολουθώντας τη διαδικασία που κάνουμε για το αυγολέμονο) και ανακατεύουμε καλά.
- Κατεβάζουμε τη σούπα από τη φωτιά και την αφήνουμε να σταθεί για 10΄. Κατόπιν, ανακατεύοντας, ρίχνουμε μέσα με κουτάλα το αραιωμένο ταχίνι και αλατίζουμε
⇔
► Προσοχή, δεν ξαναζεσταίνουμε τη σούπα γιατί θα κόψει το ταχίνι!
► Αν θέλουμε, τρίβουμε πιπέρι και στάζουμε λίγο λεμόνι σε κάθε πιάτο πριν το απολαύσουμε ζεστό.