Στον Πόντο έφτιαχναν αλκοολούχο ποτό από τους καρπούς της κρανιάς, τα κράνα. Η κρανιά είναι δέντρο που σύμφωνα με τον Παυσανία από το ξύλο του κατασκευάστηκε ο Δούρειος Ίππος. Οι Πόντιοι από το ξύλο της κρανιάς έφτιαχναν διάφορα εργαλεία. Η συνταγή για το λικέρ κράνα περνάει από γενιά σε γενιά και παρασκευάζεται μέχρι σήμερα.
ΥΛΙΚΑ
- 2 κιλά κράνα ώριμα
- 2 φλ. ζάχαρη
- 2-3 ξυλάκια κανέλλας
- 1 σακουλάκι γαρίφαλα ολόκληρα
- 1 μοσχοκάρυδο κομμένο στα τέσσερα
- τσίπουρο, κονιάκ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε τα κράνα και τα βάζουμε σε γυάλινο βάζο.
- Προσθέτουμε την κανέλλα, τα γαρίφαλα, το μοσχοκάρυδο και από πάνω τη ζάχαρη, και τα σκεπάζουμε με τσίπουρο και κονιάκ.
- Αφήνουμε το βάζο στον ήλιο για τουλάχιστον έναν με δύο μήνες για να ψηθεί.
- Το ανοίγουμε αρχές Οκτώβρη.
- Στραγγίζουμε καλά το μίγμα σε τουλπάνι, το βάζουμε σε κατσαρόλα προσθέτοντας ένα φλιτζάνι ζάχαρη, και το αφήνουμε να βράσει για 15-20΄.
- Μόλις κρυώσει το αδειάζουμε και το διατηρούμε σε μπουκάλια.
Στην υγειά σας.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr, με πληροφορίες από το Εδεσματολόγιο του Πόντου
της Έφης Γρηγοριάδου.