Τώρα που τα φρέσκα φασολάκια υπάρχουν σε αφθονία, είναι ευκαιρία να φτιάξουμε τουρσιά όπως ακριβώς έκαναν και οι νοικοκυρές στον Πόντο για να έχουν καλοκαιρινά λαχανικά το χειμώνα. (Η λέξη στύπα προέρχεται από τη λέξη «στυφός».)
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό φασολάκια φρέσκα (τσαουλιά ή μπαρμπούνια)
- 3 φλ. ξίδι
- 1 κεφάλι σκόρδο
- καυτερές πιπεριές (όσες θέλετε)
- 3 κ.σ. αλάτι χοντρό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καθαρίζουμε τα φασολάκια και τα ρίχνουμε σε βραστό νερό να ζεματιστούν για 10-15΄. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
- Αφού κρυώσουν, τα τοποθετούμε σε μεγάλο γυάλινο βάζο. Ρίχνουμε μέσα στο βάζο τις σκελίδες του σκόρδου καθαρισμένες και τις καυτερές πιπεριές. Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα μυρωδικά της αρεσκείας μας, όπως κόλιανδρο, σέλινο κτλ.
- Συμπληρώνουμε με νερό στο οποίο έχουμε ρίξει το αλάτι και το ξίδι και κλείνουμε καλά. Αφήνουμε το βάζο στο ψυγείο για 24 ώρες πριν καταναλώσουμε τα στύπα. Διατηρούνται για 2-3 μήνες στο ψυγείο.
⇔
Με ανάλογο τρόπο παρασκευάζονται και τα στύπα από άλλα λαχανικά όπως: Πράσινες ντομάτες, πιπεριές,
μελιτζάνες κ.ά. Για να δείτε πώς φτιάχνουμε μελιτζάνες τουρσί, πατήστε εδώ.
Καλή επιτυχία!
Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού link.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα φασολάκια. Τα ζεματίζουμε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε να στεγνώσουν σε μια απορροφητική πετσέτα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ξύδι, το νερό, το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο και τα φρέσκα αρωματικά μέχρι να διαλυθεί το αλάτι. Περιχύνουμε το μείγμα στα φασολάκια και τα βάζουμε σε ένα αποστειρωμένο βάζο. Το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες και τα καταναλώνουμε μετά από 2-3 ημέρες.
Πνευματικά δικαιώματα βάσει νόμου 2121/1993: Για την αντιγραφή του άρθρου είναι απαραίτητη η αναφορά πηγής. Πηγή: enter2life.gr - Διαβάστε περισσότερα: http://www.enter2life.gr/wp/16977-spitika-fasolakia-toursi.html
Πνευματικά δικαιώματα βάσει νόμου 2121/1993: Για την αντιγραφή του άρθρου είναι απαραίτητη η αναφορά πηγής. Πηγή: enter2life.gr - Διαβάστε περισσότερα: http://www.enter2life.gr/wp/16977-spitika-fasolakia-toursi.html
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα φασολάκια. Τα ζεματίζουμε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε να στεγνώσουν σε μια απορροφητική πετσέτα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ξύδι, το νερό, το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο και τα φρέσκα αρωματικά μέχρι να διαλυθεί το αλάτι. Περιχύνουμε το μείγμα στα φασολάκια και τα βάζουμε σε ένα αποστειρωμένο βάζο. Το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες και τα καταναλώνουμε μετά από 2-3 ημέρες.
Πνευματικά δικαιώματα βάσει νόμου 2121/1993: Για την αντιγραφή του άρθρου είναι απαραίτητη η αναφορά πηγής. Πηγή: enter2life.gr - Διαβάστε περισσότερα: http://www.enter2life.gr/wp/16977-spitika-fasolakia-toursi.html
Πνευματικά δικαιώματα βάσει νόμου 2121/1993: Για την αντιγραφή του άρθρου είναι απαραίτητη η αναφορά πηγής. Πηγή: enter2life.gr - Διαβάστε περισσότερα: http://www.enter2life.gr/wp/16977-spitika-fasolakia-toursi.html