16 Οκτώβριος 2014, 11:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Κινδυνεύουν οι κάτοικοι στη Θάλασσα του Μαρμαρά

  • Κινδυνεύουν οι κάτοικοι στη Θάλασσα του Μαρμαρά

Καταναλώνουν μολυσμένα ψάρια, την ώρα που τα μισά εργοστάσια στην περιοχή δεν έχουν εγκαταστάσεις διαχείρισης των αποβλήτων.

Η μόλυνση στη Θάλασσα του Μαρμαρά θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τους οργανισμούς που φιλοξενούνται εκεί αλλά και τους ανθρώπους οι οποίοι καταναλώνουν τα ψάρια, ωστόσο το κόστος καθαρισμού της είναι εξαιρετικά υψηλό και η τουρκική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να το αναλάβει.

Όπως δήλωσε προσφάτως η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (TURMERA) Τεζκάν Γιαραμαντσί στη Radikal, «ο καθαρισμός της Θάλασσας του Μαρμαρά θα στοιχίσει 5 εκατ. δολάρια. Ο καθαρισμός της θάλασσας, αφού μολυνθεί, στοιχίζει πιο ακριβά από το να καθαρίζεται τακτικά».

Η Γιαραμαντσί λέει πως το 1975 στη Θάλασσα του Μαρμαρά ζούσαν 127 διαφορετικά είδη ψαριών, αλλά σήμερα υπάρχουν μόλις και μετά βίας πέντε είδη. Επιπλέον, δείγματα ψαριών που λαμβάνονται κατά διαστήματα από την περιοχή περιέχουν υψηλά ποσοστά καρκινογόνων στοιχείων και βαρέων μετάλλων. 

«Οι αιτίες αυτής της μόλυνσης είναι προφανείς» λέει η πρόεδρος του TURMERA, επικαλούμενη το γεγονός ότι σχεδόν τα μισά από τα εργοστάσια της περιοχής δεν έχουν εγκαταστάσεις διαχείρισης των αποβλήτων.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Radical, Hürriyet