15 Οκτώβριος 2014, 11:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Χαμός με εθνικιστικές κορώνες στον αγώνα Σερβίας-Αλβανίας στο Βελιγράδι (βίντεο-φωτο)

  • Χαμός με εθνικιστικές κορώνες στον αγώνα Σερβίας-Αλβανίας στο Βελιγράδι (βίντεο-φωτο)

Συνελήφθη ο αδερφός του Αλβανού πρωθυπουργού ως ιθύνων νους του περιστατικού.

Εθνικισμός, προπηλακισμοί και ύβρεις ήταν τα χαρακτηριστικά του χθεσινού αγώνα Σερβίας-Αλβανίας για τα προκριματικά του EURO 2016, στο γήπεδο της Παρτιζάν στο Βελιγράδι, που διακόπηκε όταν ιπτάμενο αντικείμενο «εισέβαλε» στον αγωνιστικό χώρο φέροντας σημαία-χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας»,  συμπεριλαμβανομένων Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κέρκυρας και Κοσσόβου, και τη λέξη «αυτόχθονες».

Το ιπτάμενο αντικείμενο άρχισε να κατεβαίνει στον αγωνιστικό χώρο και ο Σέρβος ποδοσφαιριστής , Στέφαν Μίτροβιτς έπιασε το σχοινί από το οποίο κρεμόταν το λάβαρο και το κατέβασε εντελώς. Αλβανοί ποδοσφαιριστές αντέδρασαν άμεσα και δημιουργήθηκε ένταση όταν επιχείρησαν να του αποσπάσουν τη σημαία από τα χέρια.

Την ίδια στιγμή Σέρβοι φίλαθλοι εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο κι ένας από αυτούς έριξε μπουνιά σε Αλβανό παίκτη. 

Ο διαιτητής διέκοψε τον αγώνα στο 41ο λεπτό και έστειλε τους ποδοσφαιριστές στα αποδυτήρια, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση και να απομακρυνθούν οι φίλαθλοι από τον αγωνιστικό χώρο.

 

Κι ενώ ο αγώνας επρόκειτο να συνεχιστεί, η Αλβανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έθεσε όρο για την επιστροφή των παικτών της στο γήπεδο την εκκένωση του σταδίου, όρος που δεν έγινε δεκτός και το ματς διακόπηκε οριστικά και το θέμα παραπέμφθηκε στην UEFA.

Παράλληλα οι σερβικές αρχές συνέλαβαν τον Όλσι Ράμα, τον αδερφό του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα ως υπεύθυνο για το επεισόδιο. Ο Ράμα συνελήφθη στην εξέδρα των επισήμων όπου καθόταν η αντιπροσωπεία της Αλβανίας.  Αφέθηκε ελεύθερος σήμερα το πρωί και επέστρεψε αεροπορικώς στα Τίρανα. 

Από την πλευρά το υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι τα επεισόδια ήταν «σχεδιασμένη ενέργεια πολιτικής πρόκλησης».

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Guardian, Fox Sports, Serbia Today, ΑΠΕ-ΜΠΕ