12 Οκτώβριος 2014, 15:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Στη δίνη του κυκλώνα η Ινδία (βίντεο)

  • Στη δίνη του κυκλώνα η Ινδία (βίντεο)

Τουλάχιστον τρεις νεκροί, πάνω από 350.000 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Σε κατάσταση συναγερμού οι ανατολικές ακτές της Ινδίας λόγω του ισχυρού κυκλώνα Χουντχούντ.

Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο Ινδούς αξιωματούχους, ανεβάζει τον αριθμό των απωλειών σε έξι. Περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν με κάθε μέσο τις εστίες τους και να κατευθυνθούν εσπευσμένα στα κατά τόπους καταφύγια. Ο κυκλώνας Χουντχούντ κινείται με ανέμους που φθάνουν σε ταχύτητα τα 205 χλμ./ώρα και πλήττει μεταξύ άλλων την πόλη Βισακχαπατνάμ με 2 εκατ. πληθυσμό.



Εκατοντάδες δέντρα έχουν ξεριζωθεί, με αποτέλεσμα να προκληθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση από κλαδιά και κορμούς που πέφτουν πάνω σε ηλεκτροφόρα καλώδια, ενώ το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters έκανε λόγο για καταστροφές σε κτίρια και πτώσεις αντικειμένων στο οδικό δίκτυο. Προβλήματα υπάρχουν και στις τηλεπικοινωνίες.

Χιλιάδες σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στις πολιτείες Άντρα Πραντές και Ορίσα. Η κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων είναι τεράστια, ενώ εκπρόσωποι των αρχών των δύο πολιτειών ανέφεραν πως οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες. Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου υπάρχουν φόβοι πως οι πλημμύρες θα είναι εκτεταμένες.

H Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδίας εκτιμά πως ο κυκλώνας φέρνει μαζί του παλίρροια, με αποτέλεσμα οικισμοί που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο -σε σχέση με το επίπεδο της θάλασσας- να κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρές καταστροφές.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από το BBC.