9 Οκτώβριος 2014, 15:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Από τη Θεσσαλονίκη ο πατέρας του Πατρίκ Μοντιανό που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας

  • Από τη Θεσσαλονίκη ο πατέρας του Πατρίκ Μοντιανό που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας

Η Στοά Μοδιάνο είναι δημιούργημα προγόνου του Νομπελίστα, του Ελί Μοδιάνο, και κατασκευάστηκε το 1922. 

Ο Πατρίκ Μοντιανό, 69 ετών, κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2014, ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Ακαδημία, η οποία αποδίδει την τιμητική αυτή διάκριση που συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο περίπου ενός εκατ. ευρώ. Ο Μοντιανό τιμήθηκε για την «τέχνη της μνήμης, χάρη στην οποία ζωντάνεψε τις πιο ανεπαίσθητες ανθρώπινες ιστορίες κι έφερε στο φως τη ζωή στην Κατοχή».

Ο συγγραφέας, ο 15ος Γάλλος που τιμάται με Νόμπελ, έχει επικεντρώσει σχεδόν το σύνολο του έργου του στο Παρίσι του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και η Σουηδική Ακαδημία τον χαρακτήρισε τον «Μαρσέλ Προυστ της εποχής μας».

Ο Πατρίκ Μοντιανό γεννήθηκε στο Παρίσι από μητέρα Φλαμανδή. Ο πατέρας του όμως Αλμπέρ Μοντιανό, που κατάγεται από Ιταλούς Εβραίους σεφαραδίτες, είχε εγκατασταθεί για χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Το όνομα Μοδιάνο άλλωστε –γαλλοποιημένο Μοντιανό– είναι πολύ γνωστό στους Θεσσαλονικείς κυρίως από τη Στοά αλλά και από την κληρονομιά που άφησε πίσω της η εβραϊκή οικογένεια. 

Στην Ελλάδα, έργα του Μοντιανό –έχει συγγράψει περίπου 30– εκδίδονται από το 1987 σε πολλούς εκδοτικούς οίκους. Μερικά από αυτά: Στο café της χαμένης νιότης, Νυχτερινό ατύχημα, Ήταν όλοι τους τόσο καλά παιδιά..., Η χαμένη γειτονιά και το τελευταίο του Η μικρή Μπιζού.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr