9 Οκτώβριος 2014, 10:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Ο Έμπολα στην Ευρώπη – Σύσκεψη αύριο στο ελληνικό υπουργείο υγείας

  • Ο Έμπολα στην Ευρώπη – Σύσκεψη αύριο στο ελληνικό υπουργείο υγείας

Μετά την Ισπανία, κρούσμα του φονικού ιού εντοπίστηκε και στην Τουρκία.

Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι ελληνικές υγειονομικές αρχές μετά και την επιβεβαίωση κρούσματος του ιού στην Κωνσταντινούπολη.

Το δεύτερο κρούσμα στην Ευρώπη διαπιστώθηκε όταν 46χρονος Τούρκος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Χασεκί της Πόλης. Τα συμπτώματα που έχει εμφανίσει έβαλαν σε υποψία το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο πήρε τα κατάλληλα μέτρα κατά τη μεταφορά του άνδρα, ο οποίος εργάζεται στη Νιγηρία και επέστρεψε στην Τουρκία για να δει την οικογένειά του.

Λίγη ώρες νωρίτερα είχε γίνει γνωστός ο θάνατος του πρώτου ασθενή από τον φονικό ιό στην Αμερική. Ο Τόμας Έρικ Ντάνκαν, από τη Λιβερία, είχε ταξιδέψει στο Ντάλας των ΗΠΑ, στις 20 Σεπτεμβρίου για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο μερικά 24ωρα μετά.

Η είδηση του θανάτου του Ντάνκαν επισκιάστηκε από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι θα επιβάλλονται αυστηρότερα μέτρα ελέγχου για τον εντοπισμό κρουσμάτων του Έμπολα σε πέντε σημαντικά διεθνή αεροδρόμια των ΗΠΑ. Οι αρχές κάνουν λόγο για «πρόσθετο στρώμα ελέγχου», μια και τα πέντε αεροδρόμια αποτελούν προορισμό του 94% όσων ζουν στις δοκιμαζόμενες από τον ιό χώρες της δυτικής Αφρικής και ταξιδεύουν στις ΗΠΑ.

Πλησιάζουν τις 4.000 οι νεκροί

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία έως και την 5η Οκτωβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι σε σύνολο 8.033 κρουσμάτων, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 3.879 άτομα και προειδοποιεί πως για την ώρα ο Έμπολα δεν φαίνεται να τίθεται υπό έλεγχο.

Η κατάσταση στη Λιβερία επιδεινώνεται, αν και τα νούμερα δείχνουν μείωση των νέων κρουσμάτων. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για να κάνει ακριβή καταγραφή των περιστατικών. 

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας 

Επί τάπητος θα τεθούν τα μέτρα ετοιμότητας της χώρας μας για την αποτροπή του κινδύνου εξάπλωσης του Έμπολα στην ελληνική επικράτεια, αύριο στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας.

Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται έλεγχοι στα σύνορα και ενημερώνεται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. 

Η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου έχει καλέσει σε σύσκεψη διάφορους φορείς υγείας (ΕΚΕΠΥ,ΕΚΑΒ και ΚΕΕΛΠΝΟ) προκειμένου να συνεκτιμηθεί η κατάσταση και τα στοιχεία που αφορούν συνολικά την Ευρώπη, αλλά και να δοθούν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές προς τους αρμοδίους από τους καθηγητές επιδημιολογίας. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Hurriyet, ΑΠΕ-ΜΠΕ