8 Οκτώβριος 2014, 14:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Κόλαση στην Τουρκία – Οι αρχές καταστέλλουν βίαια Κούρδους διαδηλωτές (φωτο)

  • Κόλαση στην Τουρκία – Οι αρχές καταστέλλουν βίαια Κούρδους διαδηλωτές (φωτο)

Σφοδρές μάχες και στο Κομπάνι.

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ενός πολέμου που διεξάγεται σε μια άλλη χώρα αλλά πλησιάζει επικίνδυνα στα σύνορά της, βρίσκεται ολοένα και περισσότερο η Τουρκία, που εδώ και δυο μέρες καίγεται σε τουλάχιστον 22 σημεία της λόγω των σφοδρών συγκρούσεων των αρχών με Κούρδους διαδηλωτές.

Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας σε έξι νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, οι οποίες κατά κύριο λόγο έχουν κουρδικό πληθυσμό- Ντιγιαρμπακίρ, Βαν, Μάρντιν, Μους, Μπάτμαν και Σίιρτ- τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 30 έχουν τραυματιστεί και εκατοντάδες έχουν συλληφθεί, ενώ περισσότερα από 343 κτίρια και 40 οχήματα έχουν γίνει στόχος εμπρηστικών επιθέσεων.  

Τα περισσότερα θύματα ήταν στο Ντιγιαρμπακίρ, όπου τους εξεγερμένους Κούρδους διαδηλωτές αντιμετώπισαν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης. Ορισμένοι από αυτούς, ίσως μέλη του ΡΚΚ, οργισμένοι με την απραξία της τουρκικής κυβέρνησης και το ότι πεθαίνουν οι ομοεθνείς τους στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Στρατού στο Κομπάνι της Συρίας, κατέστρεψαν και μια προτομή του Μουσταφά Κεμάλ, που βρισκόταν στην φοιτητική εστία της πόλης. 

Φορτισμένο είναι το κλίμα επίσης σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Στην Πόλη, χιλιάδες άτομα συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας, όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να διαλύσουν συγκεντρώσεις στις περιοχές της Χαλκηδόνας και του Σουλτανγκαζί. Στην Άγκυρα, η αστυνομία έριξε χημικά και νερό για να αποτρέψει εκατοντάδες διαδηλωτές να κάνουν πορεία προς τα γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Η βία δεν είναι μέθοδος λύσης. Η βία θα πάρει την απάντηση που της αναλογεί. Αυτή η παράλογη στάση πρέπει να λήξει αμέσως» είπε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά. Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επισκεφθεί στρατόπεδο προσφύγων στο Γκαζίαντεπ, στα σύνορα με τη Συρία. Από εκεί είχε επιβεβαιώσει ότι το «Κομπάνι είναι έτοιμο να πέσει».

Ποιοι είναι οι διαδηλωτές;

Οι περισσότεροι είναι είτε υποστηρικτές του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), είτε του ΡΚΚ. Και τα δυο κόμματα, το ένα εντός της Βουλής, το άλλο παράνομο. Παρά τις οποίες διαφορές τους, οι διαδηλωτές ζητούν την κινητοποίηση της Τουρκίας και της διεθνούς κοινότητας για να προστατευθούν οι Κούρδοι στο Κομπάνι. Κάποιοι Κούρδοι θέλουν η Τουρκία να χαλαρώσει τους ελέγχους ώστε να περνάνε ευκολότερα τα όπλα από το τουρκικό έδαφος στο Κομπάνι, ενώ άλλοι θέλουν τη στρατιωτική εμπλοκή της Άγκυρας για να αντιμετωπιστεί ακόμα πιο αποτελεσματικά ο Ισλαμικός Στρατός. 

Η τουρκική κυβέρνηση πάντως επιρρίπτει ευθύνες στο ΡΚΚ και βλέπει τις διαδηλώσεις ως εκβιασμό, σε μια περίοδο που προχωράνε οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Τούρκων και Κούρδων. Προς το παρόν η Άγκυρα δεν δείχνει διάθεση να συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Στρατού και περιορίζεται στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σφοδρές μάχες συνεχίζονται στο Κομπάνι, όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι κουρδικές δυνάμεις εξαπολύουν επίθεση κατά του Ισλαμικού Κράτους, μετά και τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων τζιχαντιστών στην πόλη. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει άμεσα, για να προλάβει την κατάληψη της πόλης από τον ISIS.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Hurriyet, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ