7 Οκτώβριος 2014, 17:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούνιος 2015, 12:54

Στην πόρτα της Τουρκίας ο πόλεμος – Προελαύνουν οι τζιχαντιστές (φωτο-βίντεο)

  • Στην πόρτα της Τουρκίας ο πόλεμος – Προελαύνουν οι τζιχαντιστές (φωτο-βίντεο)

Με κάθε τρόπο προσπαθούν να υπερασπιστούν την συριακή πόλη Κομπάνι, οι Κούρδοι μαχητές. 

Στο κατώφλι του Ταγίπ Ερντογάν, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, έχουν φτάσει οι τζιχαντιστές που τις τελευταίες τρεις εβδομάδες προσπαθούν να καταλάβουν την κουρδική πόλη Κομπάνι. Δεν πρόκειται για μία ακόμα πόλη, αλλά για έναν στόχο-κλειδί που η κατάληψή του θα δώσει στο Ισλαμικό Κράτος τον έλεγχο ενός πολύ μεγάλου τμήματος των συνόρων. 


Ρεπορτάζ και πλάνα του Reuteurs με τις μάχες στα περίχωρα του Κομπάνι

Η πόλη πολιορκείται από τρεις πλευρές. Στους δρόμους σημειώνονται συγκρούσεις σώμα με σώμα ενώ υπάρχουν πληροφορίες για βομβαρδισμούς αλλά και την ύπαρξη ελεύθερων σκοπευτών. Ήδη στον ανατολικό της τομέα της πόλης έχει υψωθεί η μαύρη σημαία των τζιχαντιστών (κεντρική φωτογραφία) και οι άμαχοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να περάσουν στο τουρκικό έδαφος. Όπως μεταδίδει ο Γιάννης Σεφεριάδης για λογαριασμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ οι τουρκική αστυνομία εμποδίζει εδώ και τέσσερις ημέρες την πρόσβαση κάνοντας ακόμα και χρήση δακρυγόνων. 

«Το Κομπάνι είναι έτοιμο να πέσει», δήλωσε ο Ερντογάν επισκεπτόμενος καταυλισμό με Σύρους πρόσφυγες στη νότια Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο μία χερσαία στρατιωτική επιχείρηση είναι πλέον απαραίτητη. Ανταποκριτές που βρίσκονται στη περιοχή αναφέρουν ότι τουρκικά άρματα μάχης είναι παρατεταγμένα σε έναν λόφο λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα αλλά ο στρατός παραμένει θεατής. 


Τουρκικά άρματα μάχης στα σύνορα με τη Συρία

Ο Γ. Σεφεριάδης από την πόλη Σουρούτς, 10 χλμ. από τα τουρκοσυριακά σύνορα, μεταφέρει μαρτυρίες προσφύγων από την επαρχία Κομπάνι. «Η πόλη», λένε, «έχει αδειάσει από κατοίκους. Έχουν μείνει όσοι είναι πρόθυμοι να την υπερασπιστούν με όπλα. Από τους 1.700 που έμεναν στο Κομπάνι, οι 1.000 περιμένουν να περάσουν τα σύνορα». 


Κούρδοι πρόσφυγες που έχουν διασχίσει τα σύνορα για να καταφύγουν στην τουρκική πόλη Σουρούτς

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπολογίζει ότι περισσότεροι από 400 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητα τους Κούρδοι μαχητές και τζιχαντιστές, έχουν σκοτωθεί από την αρχή της επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους. Η Οργάνωση αναφέρει ότι έχει κατορθώσει να τεκμηριώσει 412 θανάτους αν και υπολογίζει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι διπλάσιος. Και οι δυο πλευρές προσπαθούν να κρύψουν τις απώλειες τους. 

Επί ευρωπαϊκού εδάφους, δεκάδες Κούρδοι διαδηλωτές εισέβαλλαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με κουρδικές σημαίες και φωτογραφίες του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Κατόρθωσαν να φτάσουν μέχρι την αίθουσα συνεδριάσεων και πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία. «Θα αγωνισθούμε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», τους φώναξε στα αγγλικά ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας Τζάνι Πιτέλα, ο οποίος χειροκροτήθηκε.  


Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποιεί κανόνι νερού για να διαλύσει τη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη κατά του Ισλαμιστού Κράτους

Χθες, χιλιάδες Κούρδοι βγήκαν στους δρόμους και τις πλατείες των μεγαλύτερων τουρκικών πόλεων για να διαδηλώσουν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος αλλά και ενάντια στη κυβέρνηση της Τουρκίας. «Εάν η Κομπάνι πέσει, η Τουρκία θα παραδοθεί στο χάος», ήταν το μήνυμα προς τον Ερντογάν. Μεγάλες διαδηλώσεις προγραμματίζονται και σήμερα.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες-φωτογραφίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ