5 Οκτώβριος 2014, 14:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Εκλογές και πάλι στη Βουλγαρία εν μέσω οικονομικής αστάθειας

  • Εκλογές και πάλι στη Βουλγαρία εν μέσω οικονομικής αστάθειας

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει είναι η πέμπτη μέσα σε λιγότερο από δυο χρόνια. 

Για δεύτερη φορά μέσα σε 18 μήνες οι Βούλγαροι ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να εκλέξουν πρωθυπουργό χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι αυτή τη φορά θα μπει τέλος στην πολιτική αστάθεια. Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει απόψε είναι η πέμπτη μέσα σε λιγότερο από δυο χρόνια και φαβορί θεωρείται ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ που το 2013 εξαναγκάστηκε σε παραίτηση εξαιτίας των διαδηλώσεων εναντίον του. 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κεντροδεξιό κόμμα του GERB του Μπορίσοφ προηγείται με 31-37%, ποσοστό που δεν του δίνει την απόλυτη πλειοψηφία. Το σοσιαλιστικό κόμμα BSP, βασικός αντίπαλος του GERB, παίρνει το 20% των ψήφων. Το Φιλελεύθερο κόμμα MRF της τουρκικής μειονότητας αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 13% έως 16%. Μάχη για να μπει στην βουλή θα δώσει το υπερεθνικιστικό κόμμα Ατάκα καθώς αναμένεται να συγκεντρώσει το 4%.

Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις η Βουλγαρία θα διανύσει μία έντονη μετεκλογική περίοδο διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι δύσκολα θα μπει τέλος στην πολιτική αστάθεια και στην οικονομική αβεβαιότητα. 

Επτά χρόνια μετά την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην χώρα των 7,3 εκατ. κατοίκων η διαφθορά παραμένει στα ύψη, ο μέσος μισθός είναι μόλις πάνω από τα 400 ευρώ και ένας στους πέντε Βούλγαρους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες η πολιτική κρίση έχει διώξει και τις άμεσες ξένες επενδύσεις οι οποίες έχουν μειωθεί περισσότερο από το ένα πέμπτο. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (φωτογραφία: ΕΡΑ / Vassil Donev)