1 Οκτώβριος 2014, 10:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα στις ΗΠΑ

  • Πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα στις ΗΠΑ

Με τον Έμπολα κρυμμένο στο σώμα του έφθασε στην Αμερική, πριν από μερικές μέρες, ο πρώτος ασθενής που πάσχει από τη θανατηφόρα νόσο.

Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ μετά την εντοπισμό του πρώτου ασθενή που έχει προσβληθεί από τον ιό του έμπολα.

Πρόκειται για άτομο -οι Αρχές αρνούνται να διευκρινίσουν εάν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα- που προσφάτως είχε ταξιδέψει στη Λιβερία και ανέπτυξε τα συμπτώματα της θανατηφόρου νόσου αρκετές μέρες μετά την επιστροφή του στο Ντάλας του Τέξας. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Πρεσβυτεριανό νοσοκομείο την Κυριακή και αφού διαπιστώθηκε ότι έχει μολυνθεί από τον ιό απομονώθηκε. Στην απομόνωση οδηγήθηκε και η ιατρική ομάδα του ασθενοφόρου που τον παρέλαβε από το σπίτι του, αν και δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα.

«Το νοσοκομείο έχει εφαρμόσει σχετικά μέτρα ελέγχου λοιμώξεων ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού»  ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC). Σε συνέντευξη Τύπου, ο διευθυντής του CDC Τόμας Φρίντεν διαβεβαίωσε ότι τα αμερικανικά νοσοκομεία είναι επαρκώς προετοιμασμένα για να χειριστούν ασθενείς που έχουν προβληθεί από τον Έμπολα, υπογραμμίζοντας ότι ο ιός δεν πρόκειται να αποτελέσει ίδιου μεγέθους απειλή στις ΗΠΑ όπως συμβαίνει στη Δυτική Αφρική.

Εξάλλου αμερικανικά νοσοκομεία έχουν περιθάλψει αρκετά άτομα που έχουν διαγνωστεί με τον ιό, μόνο που οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν νοσήσει ενώ ήταν ακόμα στη Δυτική Αφρική όπου εργάζονταν είτε στον τομέα της υγείας, είτε ως εθελοντές σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τον έμπολα ενημερώθηκε και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ