26 Σεπτέμβριος 2014, 11:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Συνελήφθη και δεύτερος τζιχαντιστής με προέλευση από την Ελλάδα

  • Συνελήφθη και δεύτερος τζιχαντιστής με προέλευση από την Ελλάδα

Την είδηση επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Βελγίου. Τι βρέθηκε στις αποσκευές του. 

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές της Ελλάδας και του Βελγίου η σύλληψη του 24χρονου Σύρου που συνδέεται με ομάδες τζιχαντιστών. Στις αρχές Αυγούστου ένας άλλος 25χρονος υπήκοος Συρίας, με τελικό προορισμό τη Σουηδία, είχε επίσης συλληφθεί στο Βέλγιο. 

Τα δύο περιστατικά ανησύχησαν τις βελγικές διωκτικές αρχές αφενός γιατί οι δυο Σύροι είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από την Ελλάδα και αφετέρου γιατί επέλεξαν ένα περιφερειακό αεροδρόμιο προκειμένου να μετεπιβιβαστούν σε πτήσεις με προορισμό τις σκανδιναβικές χώρες. 

Μιλώντας στην Καθημερινή ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας του Βελγίου, Ζαν Θορό, επιβεβαίωσε την είδηση της νέας σύλληψης και αποκάλυψε ότι στις αποσκευές του βρέθηκαν φωτογραφίες και έγγραφα του τον «δένουν» με την ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση και ομάδες της σε Συρία και Ιράκ. Ο 24χρονος Σύρος έφτασε στο αεροδρόμιο Σαρλερουά του Βελγίου πριν από δύο μέρες, με πτήση από την Ελλάδα και προορισμό τη Νορβηγία. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι έφερε πλαστό διαβατήριο από τη Γαλλία. 

Ο Βέλγος εκπρόσωπος της εισαγγελίας, ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει το μέρος όπου κρατείται ο Σύρος. Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι αρνείται τις κατηγορίες.

Επί ποδός η ΕΥΠ

Σε ρεπορτάζ του Το Έθνος αναφέρει ότι οι δύο συλλήψεις, σε λιγότερο από ενάμιση μήνα, έχουν κινητοποιήσει και την ΕΥΠ που προσπαθεί να εντοπίσει τυχόν δίκτυα τζιχαντιστών στην Ελλάδα. 

«Μέχρι στιγμής τα δεδομένα μαρτυρούν ότι η χώρα μας λειτουργεί ως πέρασμα για τους ριζοσπαστικοποιημένους πιστούς του Ισλάμ, ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν πυρήνες υποστηρικτών τους που συνδράμουν στη φιλοξενία και τη μετακίνησή τους από και προς άλλες χώρες της Ευρώπης», αναφέρει η εφημερίδα. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Έθνος, Καθημερινή