26 Σεπτέμβριος 2014, 09:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Ο Ελληνοαυστραλός γυναικολόγος που σώζει ζωές στο Μπαλί

  • Ο Ελληνοαυστραλός γυναικολόγος που σώζει ζωές στο Μπαλί

Η ιστορία του Δρ Γιάννη Σβίγγου, που το 2011 βραβεύτηκε με το Μετάλλιο της Αυστραλίας για την προσφορά του, κάνει και πάλι το γύρο των αυστραλιανών και ινδονησιακών μέσων ενημέρωσης. 

Για πάνω από 40 χρόνια ο Δρ Γιάννης Σβίγγος βοηθάει τις γυναίκες να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους. Έδρα του η νότια Αυστραλία. Τις τελευταίες ημέρες τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης αλλά και οι εφημερίδες της Ινδονησίας αφιερώνουν ολόκληρα ρεπορτάζ στη δράση του γιατρού που έχει σώσει εκατοντάδες ζωές στο Μπαλί, βοηθώντας να μειωθούν εντυπωσιακά τα ποσοστά θνησιμότητας κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Πριν από 15 χρόνια, όμως, ο ομογενής μαιευτήρας-γυναικολόγος από την Αδελαΐδα επισκέφτηκε το Μπαλί της Ινδονησίας. Είναι 2002 και στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του νησιού μεταφέρονται δεκάδες τραυματισμένοι Αυστραλοί, θύματα τρομοκρατικής επίθεσης. 

«Ήμουν σε διακοπές αλλά δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό να επισκεφθώ το μαιευτήριο και το Γυναικολογικό Τμήμα του νοσοκομείου και να δω πώς λειτουργούν. Όταν λέμε βέβαια νοσοκομείο, εννοούμε ότι είναι πολύ μικρότερο από το Royal Adelaide Hospital. Έχει 800 κρεβάτια κι εκεί γεννιούνται περίπου 4.500 μωρά το χρόνο», περιγράφει. Τα δε ποσοστά θνησιμότητας κατά τη διάρκεια του τοκετού ήταν στα ύψη: το 1998 κάθε χρόνο έχαναν τη ζωή τους 370 γυναίκες στις 100.000 που πήγαιναν να γεννήσουν. Το 2013 η αναλογία αυτή μειώθηκε στις 72 γυναίκες ανά 100.000. 

Ο Γιάννης Σφίγγος εξομολογείται ότι η επίσκεψη εκείνη στο νοσοκομείο του Μπαλί τον έφερε αντιμέτωπο με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της καριέρας του. Έχοντας σπουδάσει στο Κέιπ Τάουν της Αφρικής και έχοντας ταξιδέψει σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, δεν ήταν η πρώτη φορά που ήρθε σε επαφή με ανθρώπους που είχαν ανάγκη. «Πάντα ένιωθα έντονα την ανάγκη να βοηθήσω. Τώρα, όμως, είχα τον τρόπο να το κάνω», λέει. 

Γυρνώντας στην Αυστραλία ο διακεκριμένος γυναικολόγος ήρθε σε επαφή με γιατρούς, μαιευτήρες και νοσοκόμους οι οποίοι ήταν διατεθειμένοι να προσφέρουν το χρόνο τους και να μεταδώσουν τις γνώσεις τους στους συναδέλφους τους στο Μπαλί. «Με την πάροδο του χρόνου» λέει ο Δρ Σβίγγος σήμερα, «ο αριθμός των γυναικών που πέθαιναν κατά τον τοκετό μειώθηκε εντυπωσιακά». 

Για τον ίδιο, που το 2011 τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Αυστραλίας, δεν είναι μόνο οι εκατοντάδες –αν όχι χιλιάδες– ζωές που σώθηκαν. «Το σπουδαιότερο όλων, όμως, είναι ότι κατορθώσαμε να θέσουμε σε εφαρμογή το σύστημα της πολύπλευρης ιατρικής φροντίδας. Και μ’ αυτό εννοώ ότι μέχρι πρότινος, στο Μπαλί, ο μαιευτήρας προσπαθούσε να κάνει τα πάντα. Αντίθετα, στην Αυστραλία έχουμε τον μαιευτήρα, τη μαία, τον παιδίατρο. Τους είπαμε, λοιπόν, ότι αν συνεργάζονται, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο. Το εφάρμοσαν και πραγματικά η διαφορά ήταν μεγάλη», καταλήγει. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ