25 Σεπτέμβριος 2014, 11:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Νέος αποκεφαλισμός Δυτικού από τζιχαντιστές στην Αλγερία

  • Νέος αποκεφαλισμός Δυτικού από τζιχαντιστές στην Αλγερία

Η τρομοκρατική οργάνωση δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Γονατισμένος και έχοντας πλήρη επίγνωση για το τι θα ακολουθήσει περίμενε το τέλος του ο Γάλλος ορειβάτης Ερβέ Γκουρντέλ που αποκεφαλίστηκε από μέλη της οργάνωσης Στρατιώτες του Χαλιφάτου στη βόρεια Αλγερία. 

Η τρομοκρατική οργάνωση και παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην αφρικανική χώρα είχε απαγάγει τον 55χρονο Γάλλο ενώ  έκανε πεζοπορία. Μία μέρα μετά την απαγωγή είχαν προειδοποιήσει με βίντεο τη γαλλική κυβέρνηση ότι εάν δεν σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές κατά των θέσεων τζιχαντιστών στο Ιράκ θα εκτελούσαν τον Γάλλο υπήκοο. Το Παρίσι είχε απορρίψει το τελεσίγραφο ανακοινώνοντας πως η χώρα δεν θα πάψει να μάχεται κατά των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους αν και διαβεβαίωνε ότι θα γίνει κάθε τι δυνατόν, για να απελευθερωθεί ο όμηρος. 

Στο βίντεο που ανάρτησαν στο διαδίκτυο οι Στρατιώτες του Χαλιφάτου, ο Ερβέ Γκουρντέλ φαίνεται να περιμένει στωικά το θάνατο, όταν τρεις τζιχαντιστές ορμάνε πάνω του και τον σφάζουν σαν ζώο.

Η οργάνωση

Επικεφαλής της οργάνωσης Στρατιώτες του Χαλιφάτου είναι ο Γκούρι Αμπντελμαλέκ, γνωστός και ως Χαλίντ Αμπού Σουλεϊμάν. Ο Αλγερινός ισλαμιστής διοικούσε την τοπική οργάνωση της αλ Κάιντα στο Μάγκρεμπ μέχρι που ανακοίνωσε ότι αυτός και η ομάδα αποχωρούν και ορκίζονται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Αν και οι αλγερινές αρχές λένε πως η συγκεκριμένη οργάνωση έχει περιορισμένη δράση στη χώρα και δεν αποτελεί απειλή για τη Δύση, ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Γουασίμ Νασρ δήλωσε στο France24 ότι ο Αμπντελμαλέκ είναι γνώριμος των μυστικών υπηρεσιών της Αλγερίας και καταζητείται για αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Θυμάμαι όταν ήταν παιδί ήταν επιφυλακτικός απέναντι στους ανθρώπους. Έβοσκε πρόβατα στο χωριό και μαζί είχαμε παίξει αρκετές φορές ποδόσφαιρο», θυμάται ένας κάτοικος της περιοχής για τον Αμπντελμαλέκ, ο οποίος σε ηλικία 23 ετών έγινε μέλος ενός τρομοκρατικού δικτύου και για το λόγο αυτό συνελήφθη και καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση. Μετά την αποφυλάκιση του, το 1999 έγινε έμπορος πουλερικών, ωστόσο ένα χρόνο αργότερα εντάχθηκε και πάλι σε ομάδες εξτρεμιστών.

Η Ελλάδα κατά του Ισλαμικού Κράτους

Με αποστολή πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις θα συμμετάσχει η Ελλάδα στη διεθνή συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα χαιρέτησε τη διεθνή συμμαχία κατά του ISIS, στην οποία μετέχει πολιτικά, μέσω της προσφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, και σε στρατιωτικό επίπεδο - μετά και από σχετική εισήγηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ειδικότερα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας - με την αποστολή πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις».

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Le Monde, CNN