24 Σεπτέμβριος 2014, 17:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Ρουμανία: Η πρώτη δίκη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας επί κομμουνιστικής περιόδου

  • Ρουμανία: Η πρώτη δίκη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας επί κομμουνιστικής περιόδου

Στο εδώλιο ο πρώην διοικητής της Ράμνιτσα Σαράτ, της επονομαζόμενης και «φυλακής της σιωπής». 

Με ένα καπέλο τύπου «Παναμά» έφτασε σήμερα στο δικαστήριο ο πρώην διοικητής της διαβόητης φυλακής της κομμουνιστικής περιόδου στη Ρουμανία Αλεξάντρου Βισινέσκου (κεντρική φωτογραφία) ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 

Είναι η πρώτη φορά από την πτώση του κομμουνισμού στη Ρουμανία που ένας «βαθμοφόρος» των σωφρονιστικών ιδρυμάτων οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης. Υπολογίζεται ότι την περίοδο 1947 έως 1989 περισσότεροι από 600.000 αντιφρονούντες οδηγήθηκαν στη φυλακή. Ο 89χρονος σήμερα Βισινέσκου διετέλεσε διευθυντής στη Ράμνιτσα Σαράτ για επτά χρόνια. Για τους Ρουμάνους εκείνη ήταν η «φυλακή της σιωπής» καθώς είχε απαγορευτεί στους κρατούμενους να μιλούν!

Σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του καθεστώτος δήλωσε αθώος και υποστήριξε ότι είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος επειδή, όπως τόνισε, έκανε τη δουλειά του σύμφωνα με τις εντολές που λάμβανε. Στις κατηγορίες της εισαγγελίας εναντίον του περιλαμβάνονται εξαφανίσεις, βασανισμοί κρατουμένων, στέρηση ιατρικής φροντίδας, σίτισης και θέρμανσης, με στόχο την εξόντωσή τους.

Ως «θηρίο» τον περιέγραψαν οι επιζήσαντες κρατούμενοι. Ο Βαλεντίν Κριστέα, ο μοναδικός πρώην τρόφιμος της φυλακής Ράμνιτσα Σαράτ που είναι ακόμα εν ζωή περιέγραψε: «Δεν επιτρεπόταν να πλησιάζουμε τους τοίχους για να μην μπορούμε να χρησιμοποιούμε το αλφάβητο, τον κώδικα του Μορς για την ανταλλαγή μηνυμάτων».

Ένας άλλος κρατούμενος που είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 14 ετών επειδή είχε γράψει σατυρική νουβέλα για τον Στάλιν, «έπρεπε επί ώρες να στέκεται σε πάγο, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, και όταν βγήκε από τη φυλακή, με δυσκολία μπορούσε να περπατά», ανέφερε στο δικαστήριο η χήρα του Νικολέτα Ερεμία.

Ο επικεφαλής του Ρουμανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τα Εγκλήματα του Κομμουνισμού Ράντου Πρέντα εκτίμησε ότι η δίκη είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή για πρώτη φορά όργανο του κομμουνιστικού τρόμου είναι αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη. Πολλοί συμπατριώτες του, βέβαια, θεωρούν, ότι οι δίκες καθυστέρησαν και πολλοί κατηγορούμενοι θα απαλλαχθούν λόγω της ηλικίας τους. 

Στη Ρουμανία διεξάγονται έρευνες για ανάλογα εγκλήματα σε βάρος 35 ακόμη υπόπτων. Η δίκη του Βισινέσκου αναμένεται να διαρκέσει μήνες ή και χρόνο. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (φωτογραφία: ΕPA)