23 Σεπτέμβριος 2014, 19:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Δεύτερη βάση και επιπλέον πλοία στον Εύξεινο Πόντο θέλει η Ρωσία

  • Δεύτερη βάση και επιπλέον πλοία στον Εύξεινο Πόντο θέλει η Ρωσία

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας ο Πούτιν θα δώσει 423 δισ. για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.   

Την πρόθεση της Ρωσίας να αυξήσει μέχρι το 2020 το μέγεθος του στόλου της στον Εύξεινο Πόντο κατά τουλάχιστον 80 νέα πολεμικά πλοία αλλά και να αποκτήσει έως το 2016 μια δεύτερη ναυτική βάση στην περιοχή, ανακοίνωσε ο διοικητής του στόλου, αντιναύαρχος Αλεξάντερ Βίτκο. 

Αναφερόμενος στον Βλαντιμίρ Πούτιν, που βρίσκεται στο Νοβοροσίσκ, ο αντιναύαρχος Βίτκο είπε ότι μέχρι το τέλος του 2020 ο στόλος του Εύξεινου Πόντου θα διαθέτει συνολικά 206 πλοία. Νωρίτερα φέτος η Ρωσία προσάρτησε την κύρια βάση της Κριμαίας. «Πλοία του είναι παρόντα στην περιοχή και το ΝΑΤΟ σκοπεύει να δημιουργήσει την ναυτική βάση», δήλωσε ο Ρώσος αντιναύαρχος. 

Σύμφωνα όμως με το Ίντερφαξ, που επικαλείται πηγή του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει πρόθεση για τη δημιουργία μιας βάσης στον Εύξεινο Πόντο. Η ίδια πηγή προσθέτει ότι η Βουλγαρία διαθέτει μια εγκατάσταση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τα πλοία του ΝΑΤΟ. Μέλη του Συμφώνου είναι επίσης η Ρουμανία και η Τουρκία που επίσης έχουν βάσεις στον Εύξεινο Πόντο. 

Στα σχέδια του Βλαντιμίρ Πούτιν, πάντως, είναι να ανανεωθεί ο εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας και για τον λόγο αυτό έχει προϋπολογίσει μέχρι το τέλος της δεκαετίας το ποσό των 423 δισ. ευρώ. Μέρος των χρημάτων αυτών αναμένεται να δοθεί στη βελτίωση των αμυντικών υποδομών της Κριμαίας. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (φωτογραφία: EPA)