19 Σεπτέμβριος 2014, 10:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:31

Σκωτία - δημοψήφισμα: Δεν τόλμησαν το βήμα προς την ανεξαρτησία

  • Σκωτία - δημοψήφισμα: Δεν τόλμησαν το βήμα προς την ανεξαρτησία

Νέες εξουσίες παραχωρεί το Λονδίνο στα τέσσερα έθνη που συγκροτούν το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το σκωτσέζικο «όχι» στο ιστορικό δημοψήφισμα. 

Τελικά το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ακριβώς αυτό: Ενωμένο. Η Σκωτία δεν τόλμησε να προχωρήσει στο… διαζύγιο με το Λονδίνο αφού το «όχι» στην ανεξαρτησία υπερίσχυσε κατά πολύ του «ναι». Με καταμετρημένες τις ψήφους και στις 32 εκλογικές περιφέρειες «όχι» είπε το 55,3% έναντι του 44,7% που ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας. 

Το ότι η Σκωτία παραμένει μέλος της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε συνέντευξη Τύπου έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ αμέσως μόλις άρχισε να παγιώνεται η διαφορά. Ο πρωθυπουργός της χώρας φαίνεται ότι πήρε το μήνυμα της κάλπης αφού ανακοίνωσε ότι παραχωρούνται νέες εξουσίες στα τέσσερα έθνη με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο.

«Την ώρα που οι Σκωτσέζοι ζητούν περισσότερες εξουσίες αυτό θα επεκταθεί επίσης τους κατοίκους την Αγγλίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας που πρέπει επίσης να έχουν λόγο στη διαχείριση των δικών τους υποθέσεων», είπε ο Κάμερον ο οποίος αν το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό λογικά θα υποχρεώνονταν σε παραίτηση.


Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοινώνει το «όχι» της Σκωτίας 

Την ήττα του παραδέχτηκε δημόσια και ο Άλεξ Σάλμοντ, πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτης της καμπάνιας υπέρ της ανεξαρτησίας. «Προσδοκώ ότι το Λονδίνο θα τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του», απάντησε σχολιάζοντας τις εξαγγελίες περί περισσότερων εξουσιών. 

Ερωτηματικό παραμένει τι μέλλει γενέσθαι μετά το ιστορικό δημοψήφισμα του οποίου το αποτέλεσμα προκάλεσε αναστεναγμό ανακούφισης σε όλη την Ευρώπη και ειδικά σε κυβερνήσεις όπως αυτή της Ισπανίας, όπου οι Καταλανοί ελπίζουν σε ένα παρόμοιο δημοψήφισμα. Ενδεικτική της ευρωπαϊκής αγωνίας είναι και η δήλωση του Μάρτιν Σουλτς. «Το ομολογώ: το αποτέλεσμα με ανακουφίζει», είπε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου μιλώντας σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό. 


Απογοητευμένοι Σκωτσέζοι που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας 

Το αποτέλεσμα ανέβασε και τη βρετανική λίρα η οποία καταγράφει κέρδη 0,4% με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στα 1,6460 δολάρια. Την προηγούμενη εβδομάδα το νόμισμα της Αγγλίας βρισκόταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών. 

«Ήταν μια δημοκρατική άσκηση. Στην πραγματικότητα το δημοψήφισμα αντιπροσωπεύει μια εξέγερση εναντίον της ελίτ του Γουεστμίνστερ», σχολιάζει ο Τζον Σνόου του Channel4. Το σχεδόν 45% που είπε «ναι» θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη, πρόσθεσε. Σύμφωνα με το BBC υπάρχει μια πολύ μεγάλη βάση, νεαρών κυρίως ψηφοφόρων, που ελπίζει ότι κάποια ημέρα η ανεξαρτησία της Σκωτίας θα μπει και πάλι σε ψηφοφορία στην οποία θα υπερισχύσει το «ναι». 

*Κεντρική φωτογραφία: Οπαδοί του «ναι» πανηγυρίζουν στο Εδιμβούργο. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr  (φωτογραφίες: EPA)