18 Σεπτέμβριος 2014, 10:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:31

Η Σκωτία αποφασίζει σήμερα «Ανεξαρτησία ή όχι;»

  • Η Σκωτία αποφασίζει σήμερα «Ανεξαρτησία ή όχι;»

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα το δημοψήφισμα στη γη των Χαϊλάντερ.

Ραντεβού με την ιστορία έχει σήμερα η Σκωτία που καλείται να αποφασίσει την παραμονή ή την απόσχισή της από τη Μεγάλη Βρετανία. 

Οι Σκωτσέζοι, από τη Γλασκώβη και το Εδιμβούργο μέχρι τις κωμοπόλεις και τα νησιά άρχισαν να προσέρχονται στις κάλπες για να απαντήσουν στο ερώτημα «Η Σκωτία πρέπει να γίνει ανεξάρτητη χώρα;». Το «ναι» θα σημάνει το διαζύγιο από την Βρετανία και το «όχι» θα κάνει το Λονδίνο να ανασάνει με ανακούφιση, καθώς η διάλυση της ένωσης που χρονολογείται από το 1707 θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα.  

Οι κάλπες αναμένονται να κλείσουν στις 22.00 το βράδυ, τοπική ώρα και το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό αύριο το πρωί. 

Η τελευταία δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου STV έδειχνε πως ο αγώνας θα εξελιχθεί σε ντέρμπι. Το «ναι» συγκεντρώνει 49% έναντι 51% του «όχι», ενώ εάν συνυπολογιστούν οι αναποφάσιστοι τότε το «ναι» συγκεντρώνει 47%, το «όχι» 49%, ενώ 5% υπολογίζεται ότι είναι οι αναποφάσιστοι. 

Αυτοί οι τελευταίοι, γράφει σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters είναι εκείνοι που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα. Εξάλλου πρόκειται για 500.000 ανθρώπους οι οποίοι έχουν περιθώριο μέχρι σήμερα το βράδυ για να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν. 

Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι οι συνέπειες στην οικονομία, τις τράπεζες, το σύστημα της δημόσιας υγείας είναι οι λόγοι που κάνουν τους αναποφάσιστους να εξετάζουν προσεκτικά τι θα επιλέξουν. 

Δημοσκόπηση της Ipsos MORI δείχνει ότι οι περισσότεροι αναποφάσιστοι είναι γυναίκες και νέοι που αποτελούν το 10%, ενώ μόλις το 4% είναι βέβαιο για την ψήφο του.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι εάν τελικά υπερισχύσει το «ναι» θα μεσολαβήσουν 18 μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ Σκωτίας-Βρετανίας, όσο αφορά στα θέματα του πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας, τη διατήρηση της βρετανικής λίρας, την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την βάση πυρηνικών υποβρυχίων Τράιντεντ του βασιλικού στρατού.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ