17 Σεπτέμβριος 2014, 15:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:31

Όλα «παίζονται» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

  • Όλα «παίζονται» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

Ελαφρύ προβάδισμα έχει το «Όχι» στην απόσχιση.

Ώρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από τη Βρετανία και κανείς δεν μπορεί να βάλει στοίχημα για το αποτέλεσμα. 

Η Βρετανία, δια στόματος των ηγετών των τριών βασικών πολιτικών κομμάτων της, δεσμεύεται να παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία και καλεί τους πολίτες να το σκεφτούν καλά πριν να διαλύσουν μια σχέση 300 ετών, ενώ ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ ζητάει από τους συμπολίτες του να πουν «ναι» στην απόσχιση.

«Ξυπνήστε το πρωί της Παρασκευής, σε μια καλύτερη χώρα. Ξυπνήστε γνωρίζοντας πως εσείς το καταφέρατε αυτό, εσείς το κάνατε να συμβεί» είπε σήμερα ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Άλεξ Σάλοντ απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους. Λίγες ώρες πριν, ο Βρετανός ομόλογός του, Ντέιβιντ Κάμερον με δάκρυα στα μάτια είχε προειδοποιήσει ότι η νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα θα σημάνει «ένα επώδυνο διαζύγιο» με σοβαρές συνέπειες.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στο «όχι» και άρα στην παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προβάδισμα που ωστόσο μπορεί να ανατραπεί μέχρι αύριο το πρωί που θα αρχίσει η ψηφοφορία, αν η καρδιά των Σκωτσέζων υπερισχύσει του μυαλού και πει τελικά το «ναι». 

Εκτίμηση των μέχρι τώρα δημοσκοπήσεων από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου Στραθκλάιντ, δείχνει ότι το 51% των Σκωτσέζων τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας, ενώ το 49% υπέρ. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι γυναίκες είναι πιο ανασφαλείς με το ενδεχόμενο της απόσχισης, ενώ οι άνδρες δείχνουν πιο έτοιμοι για κάτι τέτοιο.

Το αμφίρροπο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει αγχώσει Βρετανούς και Σκωτσέζους σχεδόν ανάλογα. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent, η κυβέρνηση Κάμερον ζήτησε να διοχετευθούν εκατομμύρια χαρτονομίσματα σε ΑΤΜ στα βόρεια της χώρας για να καλυφθεί η ζήτηση σε περίπτωση που οι Σκωτσέζοι αποσύρουν τα χρήματά τους την επομένη του δημοψηφίσματος. Η Τράπεζα της Αγγλίας για να αποφευχθεί ο πανικός ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει όλους τους λογαριασμούς τουλάχιστον για 18 μήνες σε περίπτωση που οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν  υπέρ της απόσχισης.

Με την ΕΕ τι θα γίνει;

Στην περίπτωση της ανεξαρτησίας της Σκωτίας δεν είναι σαφές εάν η χώρα θα βρίσκεται εντός ή εκτός της ΕΕ. Ο Σκωτσέζος πρωθυπουργός επικαλείται το άρθρο 48 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να τροποποιήσουν τις σχέσεις τους. Οι πολέμιοι της απόσχισης λένε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να εφαρμόσει και το άρθρο 49, βάσει του οποίου η Σκωτία θα πρέπει να κάνει αίτηση για ένταξη. 

Η «νέα» Σκωτία θα έχει βασίλισσα;

Μάλλον. Τουλάχιστον έτσι έχει υποσχεθεί ο Άλεξ Σάλμοντ. Η βασίλισσα Ελισάβετ θα διατηρήσει τον τίτλο του αρχηγού του κράτους όπως και σε όλες τις χώρες της Κοινοπολιτείας. 

Ωστόσο δεν είναι 100% βέβαιο αφού μια μεγάλη μερίδα των αυτονομιστών θεωρεί τη μοναρχία αναχρονισμό και θα την πολεμήσει.

Ποιο θα είναι το νόμισμα της;

Μπορεί να κρατήσει την λίρα, εφόσον δημιουργηθεί μια νομισματική ένωση με το Λονδίνο, υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Αγγλίας. Ωστόσο τα βρετανικά κόμματα είναι αντίθετα.

Μια άλλη λύση είναι να υιοθετήσει το ευρώ. Αυτό όμως εξαρτάται από το μέλλον της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr