Επιστημονική ανακάλυψη που μπορεί εν καιρώ να χρησιμοποιηθεί ως πηγή παραγωγής ενέργειας. Και χωρίς ενοχές μάλιστα…
Μια πρωτότυπη συσκευή που μετατρέπει την κίνηση των σιαγόνων σε ηλεκτρική ενέργεια κατασκεύασαν Καναδοί ερευνητές, με την ελπίδα στο μέλλον η συσκευή τους να τροφοδοτεί με ρεύμα μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, εμφυτευμένες στο σώμα ή ενσωματωμένες στα ρούχα, όπως τα ακουστικά βαρηκοΐας.
Οι ερευνητές της σχολής Ecole de Technologie Superieure (ETS) του Μόντρεαλ, με επικεφαλής τον μηχανολόγο μηχανικό Αϊντίν Ντελναβάζ, γράφουν στη σχετική δημοσίευση που έκαναν στο επιστημονικό περιοδικό για νέα έξυπνα υλικά, Smart Materials and Structures του βρετανικού Ινστιτούτου Φυσικής, ότι η συσκευή τους αξιοποιεί τις συνεχείς κινήσεις της γνάθου που κάνει κάποιος όταν τρώει ή μιλάει προκειμένου να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα.
Εξάλλου όπως αναφέρουν, μόνο κατά την ώρα του φαγητού μπορεί να παραχθεί κατά μέσο όρο ηλεκτρισμός 7 mW (μιλιβάτ ή χιλιοστά του βατ)- αρκεί ο χρήστης να φοράει τη συσκευή τους. Πρόκειται για έναν ιμάντα κατασκευασμένο από ένα ειδικό «έξυπνο» πιεζόμενο υλικό, ενσωματωμένο με ηλεκτρόδια. Όταν το υλικό υποβάλλεται σε μηχανικές πιέσεις την ώρα που το σαγόνι κινείται, τότε παράγεται ηλεκτρικό φορτίο. Προϋπόθεση είναι ο ιμάντας να εφαρμόζει καλά γύρω από το σαγόνι και να μην είναι χαλαρός.
Από τα μέχρι τώρα πειράματα οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να παράγουν μόλις 18 μW (μικροβάτ ή εκατομμυριοστά του βατ), «ενέργεια πολύ μικρή δεδομένου ότι η μέση ηλεκτρική ενέργεια που είναι διαθέσιμη από το μασούλημα είναι γύρω στα 7 mW» δήλωσε ο Αϊντίν Ντελναβάζ, προσθέτοντας πως έχουν ακόμα πολύ δρόμο για να τελειοποιήσουν την εφεύρεσή τους.
Αν και δεν θεωρείται πιθανό να έρθει η μέρα που κάποιος να μπορεί να φορτίσει το κινητό με αυτό τον τρόπο, εταιρίες έχουν ήδη δείξει εμπορικό ενδιαφέρον για την εφεύρεση και τις πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές της.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ