16 Σεπτέμβριος 2014, 13:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Η Τουρκία δεξαμενή στρατολόγησης τζιχαντιστών!

  • Αλβανία: Οπαδοί του ISIS οι εκτελεστές του Αστυνομικού στο Λαζαράτι 2

Ρεπορτάζ των New York Times πήγε στην καρδιά της Άγκυρας και αποκάλυψε μια αστείρευτη πηγή ακραίων ισλαμιστών του ISIS. 

Χατζιμπαϊράμ ονομάζεται η γειτονιά της τουρκικής πρωτεύουσας, μέσα στην καρδιά της τουριστικής Άγκυρας, που έχει καταστεί προπύργιο των τζιχαντιστών και δεξαμενή στρατολόγησης νέων παιδιών που στη συνέχεια θα πάνε να εκπαιδευτούν στις τρομερές τακτικές «πολέμου» των ισλαμιστών μεταξύ των οποίων οι αποκεφαλισμοί. Ντόπιοι κάτοικοι που μίλησαν στους New York Times, είπαν ότι το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον 100 άτομα έχουν φύγει για το μέτωπο της Συρίας. 

Τα τουρκικά ΜΜΕ και κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Τουρκίας υπολογίζουν ότι συνολικά πάνω από 1.000 άτομα έχουν στρατολογηθεί στο ISIS αντοποκρινόμενα είτε σε ιδεολογικά κίνητρα είτε σε χρηματικά. Η CIA εκτιμά ότι οι μαχητές του ISIS σε Συρία και Ιράκ κυμαίνονται από 20.000 έως 31.500.

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορά της ώστε να αποτρέπει την διείσδυση στρατολόγων και μελών του ISIS, μέχρι στιγμής όμως ο Ερντογάν αντιστέκεται επικαλούμενος την τύχη των 49 Τούρκων που κρατούνται όμηροι στα χέρια του ISIS, από όταν οι δυνάμεις του κατέλαβαν τη Μοσούλη, τον Ιούνιο. Επιπλέον η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο συμφώνησαν πολλά κράτη την περασμένη εβδομάδα, δεσμευόμενα να λάβουν τα «ενδεδειγμένα» μέτρα για την αντιμετώπιση του ISIS. Η στάση της Άγκυρας ενόχλησε τις ΗΠΑ. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από New York Times