15 Σεπτέμβριος 2014, 17:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Ασύλληπτη τραγωδία στη Μεσόγειο με 500 αγνοουμένους

  • Πνίγηκαν 9 μετανάστες, ανάμεσά τους 5 παιδιά, σε ναυάγιο ανοιχτά των τουρκικών ακτών

Για «μαζική ανθρωποκτονία» κάνει λόγο ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. 

Έως και 500 άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, θύματα διακινητών αγνοούνται στα νερά της Μεσογείου. Το πλοίο που μετέφερε τους παράνομους μετανάστες βυθίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Μεσόγειο, τώρα όμως αποκαλύπτονται οι τραγικές πληροφορίες μέσα από τη διήγηση δύο επιζησάντων. 

Δύο Παλαιστίνιοι, που εντοπίστηκαν κοντά στη Μάλτα από παναμαϊκό πλοίο και διασώθηκαν είπαν πως στο πλοίο επέβαιναν περίπου 500 άνθρωποι και ότι οι διακινητές προκάλεσαν εσκεμμένα το ναυάγιο. 

Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, «θα πρόκειται για το σοβαρότερο ναυάγιο των τελευταίων ετών», πολύ περισσότερο που δεν θα πρόκειται για ένα δυστύχημα αλλά για μια «μαζική ανθρωποκτονία», κατήγγειλε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Οι δύο Παλαιστίνιοι είπαν ότι το λιμάνι επιβίβασης Σύρων, Παλαιστινίων, Αιγυπτίων και Σουδανών παράνομων μεταναστών ήταν η Νταμιέτα της Αιγύπτου. Από εκεί όμως οι διακινητές τους υποχρέωσαν να αλλάξουν σκάφη πολλές φορές πριν τους ζητήσουν να μπουν σε ένα μικρό. Ο κόσμος ξεσηκώθηκε και τότε οι ίδιοι δήμιοι εμβόλισαν την πρύμνη του πλεούμενου των μεταναστών και το βύθισαν. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του οργανισμού στην Ιταλία, εκτός από τους δύο Παλαιστίνιους, μόνον ακόμα εννέα διασώθηκαν από ελληνικά και μαλτέζικα πλοία. «Όλοι οι άλλοι χάθηκαν» είπε ο Φλάβιο ντι Τζάκομο. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Γαλλικό Πρακτορείο (φωτογραφία: ιταλικά ύδατα, 12 Σεπτεμβρίου 2014 / πηγή: ANSA)