13 Σεπτέμβριος 2014, 12:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ναυάγιο της Μεσογείου

  • Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ναυάγιο της Μεσογείου

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι το πλοίο που εντοπίστηκε είναι περίπου 4.000 ετών! Η ανάσυρσή του θα βοηθήσει την ακριβή χρονολόγηση. 

Σήμερα είναι το λιμάνι των Ουρλών (Urla Iskelesi). Για τους Έλληνες που έμεναν στα Βουρλά όμως ήταν η Σκάλα των Βουρλών. Στην αρχαιότητα ήταν το επίνειο των Κλαζομενών. Για τους δύτες και τους αρχαιολόγους που πήραν μέρος στην πρόσφατη αποστολή του Ερευνητικού Κέντρου Θαλάσσιας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, είναι η θάλασσα που έκρυβε μια μεγάλη αποκάλυψη. Και αυτό γιατί πρόσφατα βρήκαν ένα βυθισμένο πλοίο που θεωρείται ότι είναι 4.000 ετών!

Η απρόσμενη, όπως την χαρακτηρίζει η Hürriyet, αποκάλυψη στη χερσόνησο της Ερυθραίας, είναι το αρχαιότερο γνωστό ναυάγιο που έχει βρεθεί στη Μεσόγειο και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα παλαιότερα του κόσμου. Μέχρι στιγμής, το πιο φημισμένο και αυτό που διεκδικεί τον τίτλο του πιο παλιού, είναι το ναυάγιο του Ουλουμπουρούν. Ανακαλύφθηκε το 1982 ανάμεσα στην Κύπρο και στη Ρόδο κοντά στο Κας της νότιας Τουρκίας και είναι 3.500 ετών. 

«Αρχαιολογικό ορόσημο»

Η θαλάσσια περιοχή στο λιμάνι των Βουρλών δεν είναι άγνωστη στους αρχαιολόγους αφού η ναυσιπλοΐα σε αυτή τη γωνιά της Μεσογείου μετρά τουλάχιστον 5.000 χρόνια ζωής. Το δε αρχαίο επίνειο των Κλαζομενών καταποντίστηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. εξαιτίας κάποιας φυσικής καταστροφής, ίσως κάποιου σεισμού, ανοίγοντας… πεδίο δόξης λαμπρό για τους δύτες. 

Ήδη έχουν βρεθεί αρκετά ναυάγια που χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα π.Χ. έως την Οθωμανική περίοδο. Ωστόσο το συγκεκριμένο ναυάγιο που εντοπίστηκε τοποθετείται γύρω στο 2.000 π.Χ. και έτσι εξηγείται τόσο η σπανιότητα όσο και η σημαντικότητα του ευρήματος. 

«Εάν επιβεβαιώσουμε ότι όντως το ναυάγιο είναι ηλικίας 4.000 ετών τότε μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για την αρχαιολογία», δήλωσε ο καθηγητής Χαγιάτ Ερκανάλ, επικεφαλής των υποθαλάσσιων ερευνών στο βυθισμένο λιμάνι των Κλαζομενών. 

Τώρα, αποστολή της ερευνητικής ομάδας είναι να επιβεβαιώσει με ακρίβεια την ηλικία του ευρήματος. Σε δεύτερο χρόνο οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το πλοίο θα «μιλήσει» για τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της εποχής ενώ ελπίζουν να δώσει και στοιχεία για τον τρόπο ναυσιπλοΐας. Βέβαια, για να ανασυρθεί από τον βυθό μπορεί να χρειαστούν πάνω από οκτώ χρόνια.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Hürriyet (κεντρική φωτογραφία: Hürriyet)