12 Σεπτέμβριος 2014, 12:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Απόφαση για Πιστόριους: ανθρωποκτονία, αλλά από αμέλεια

  • Απόφαση για Πιστόριους: ανθρωποκτονία, αλλά από αμέλεια

Αντιμετωπίζει ποινή 15ετούς κάθειρξης. Κρίθηκε αθώος για τους πυροβολισμούς από αυτοκίνητο, ένοχος για τους πυροβολισμούς μέσα σε εστιατόριο. 

Την ενοχή του παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους για ανθρωποκτονία της Ρίβα Στέενκαμπ, αλλά χωρίς προμελέτη, ανακοίνωσε η νοτιοαφρικανή δικαστής Τοκιζίλε Μασίπα κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα της ανάγνωσης της ετυμηγορίας. 

Το δικαστήριο που προτείνει ποινή κάθειρξης έως 15 έτη τον απάλλαξε από την κατηγορία η οποία αφορούσε ένα περιστατικό κατά το οποίο φέρεται να πυροβόλησε στον αέρα από την ανοιχτή οροφή ενός αυτοκινήτου εν κινήσει. Τον έκρινε όμως ένοχο για το περιστατικό με τον πυροβολισμό σε εστιατόριο. Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι ο 26χρονος άκουσε την απόφαση απαθής και με σταυρωμένα τα χέρια του.

Χθες η δικαστής ξεκινώντας την ανάγνωση της ετυμηγορίας απάλλαξε τον παραολυμπιονίκη από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο με το σκεπτικό ότι δεν θα μπορούσε να προβλέψει πως η σύντροφός του βρισκόταν πίσω από την πόρτα την ώρα που πυροβολούσε μέσα στο σπίτι του. Ο Πιστόριους, άλλωστε, από την αρχή υποστήριζε ότι την πέρασε για διαρρήκτη. «Δεν αποδείχθηκε ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να το αποδεικνύουν» είπε η δικαστής.

Η τελική ποινή του Όσκαρ Πιστόριους αναμένεται να ανακοινωθεί σε επόμενη φάση. Τώρα μένει να διευκρινιστεί αν μέχρι τότε θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.  

*Κεντρική φωτογραφία: ο Όσκαρ Πιστόριους στη σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου (πηγή: EPA)

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ