12 Σεπτέμβριος 2014, 11:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Κάντο όπως οι Σκωτσέζοι! Στους δρόμους οι Καταλανοί για ανεξαρτησία

  • Κάντο όπως οι Σκωτσέζοι! Στους δρόμους οι Καταλανοί για ανεξαρτησία

Το κίνημα για απόσχιση από την Ισπανία, φουντώνει στην Καταλονία, όπου οι κάτοικοί της ζητούν δημοψήφισμα ανάλογο με αυτό που θα γίνει στη Σκωτία στις 18 Σεπτεμβρίου. Εκεί όπου το «ναι» στην απόσχιση κερδίζει έδαφος. 

Το δικό τους ανεξάρτητο κράτος θέλουν εδώ και δεκαετίες οι Καταλανοί, που χθες με αφορμή την «Ντιάντα», την εθνική ημέρα της Καταλονίας κατέκλυσαν τους δρόμους της Βαρκελώνης διεκδικώντας δεσμευτικότητα στο αποτέλεσμα που θα προκύψει από το δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου 2014 δια του οποίου θα αποφασίσουν απόσχιση ή όχι από την Ισπανία. Όπως καταγγέλλουν, οι αρχές της Καταλονίας δέχτηκαν να γίνει το δημοψήφισμα,  το αποτέλεσμά του όμως δεν θα είναι δεσμευτικό για την ισπανική κυβέρνηση.

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης μιλούν για πάνω από 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι φορώντας κιτρινοκόκκινα μπλουζάκια με το σύνθημα «Ara es l' hora» (Έφτασε η ώρα, στα καταλανικά) και κρατώντας χρυσοκόκκινες σημαίες της Καταλονίας, απαίτησαν από τη Μαδρίτη να σταματήσει να θέτει βέτο στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος επικαλούμενη το ισπανικό Σύνταγμα. 

Στις δυο κεντρικές λεωφόρους της Βαρκελώνης, μισό εκατομμύριο διαδηλωτές σχημάτισαν με τα σώματά τους ένα γιγαντιαίο «V», συμβολίζοντας έτσι τις λέξεις «Ψηφίζω» και «Νίκη».

Την ίδια στιγμή σε άλλα σημεία της καταλανικής πρωτεύουσας πραγματοποιούνταν πολιτιστικές εκδηλώσεις μουσικής ή ακροβατικών στο πλαίσιο της «Ντιάντα», πάντα με φόντο την επιθυμία των Καταλανών για ανεξαρτησία. 

Ντόπιοι έκαναν λόγο για «παιχνίδια» της ισπανικής κυβέρνησης που χρησιμοποιεί το Σύνταγμα για να μην επιτρέψει το δημοψήφισμα και ζήτησαν να γίνει ό,τι και στη Σκωτία την ερχόμενη εβδομάδα. 

Στην τελική ευθεία οι Σκωτσέζοι

Όσο περνούν οι μέρες οι Σκωτσέζοι που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας τους από τη Βρετανία φαίνεται να προσεγγίζουν όλο και περισσότερο το στόχο τους. Γεγονός που ανησυχεί το Λονδίνο, μια και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κρίνει πολλά, όχι μόνο για την πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και για το μέλλον πολιτικών όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον. Η ενδυνάμωση ή αποδυνάμωση της αγγλικής στερλίνας εξάλλου είναι ένα επιπλέον στοίχημα.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι, ενώ οι δύο τελευταίες έδειξαν ότι η καμπάνια «Καλύτερα Μαζί» που τάσσεται κατά της απόσχισης της Σκωτίας διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα μετά και την παρέμβαση των επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων βρετανικών κομμάτων που ταξίδεψαν στο Εδιμβούργο. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Γαλλικό Πρακτορείο