11 Σεπτέμβριος 2014, 17:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Όσκαρ Πιστόριους: Απλώς αμέλεια του καταλογίζει το δικαστήριο!

  • Όσκαρ Πιστόριους: Απλώς αμέλεια του καταλογίζει το δικαστήριο!

Αύριο θα συνεχιστεί η ανάγνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου που φαίνεται να κλίνει προς την μη καταδίκη του για ανθρωποκτονία. 

Το ότι ο Όσκαρ Πιστόριους ενέργησε υπερβολικά γρήγορα και με υπερβολική χρήση βίας, κυρίως αμελώντας να καλέσει σε βοήθεια την ασφάλεια, είναι το σκεπτικό του δικαστηρίου που εκδικάζει την πολύκροτη υπόθεση του 2013. «Έτσι αντί να πυροβολήσει εναντίον αυτού που πίστευε ότι ήταν ένας διαρρήκτης, σκότωσε τη φίλη του», δήλωσε η δικαστής προτού αναβάλει τη συνεδρίαση για αύριο το πρωί οπότε θα συνεχιστεί η ανάγνωση της ετυμηγορίας. 

«Στις συνθήκες αυτές είναι σαφές πως επέδειξε αμέλεια», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της δικαστή Τοκιζίλε Μασίπα, η οποία είχε προηγουμένως απορρίψει το ενδεχόμενο να καταδικάσει τον Πιστόριους για φόνο, αφήνοντας ανοικτή μια ετυμηγορία για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Προτού ακόμα τελειώσει η ανάγνωση της ετυμηγορίας, άρχισαν ήδη να διατυπώνονται οι πρώτες επικρίσεις κατά του δικαστηρίου καθώς το ενδεχόμενο μιας καταδίκης για φόνο απομακρύνεται. «Έχω σοκαριστεί. Το γενικό αίσθημα είναι ότι η δικαστής έκανε λάθος, το γενικό αίσθημα στη δικαστική κοινότητα είναι πως είναι ένοχος για ανθρωποκτονία», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ποινικολόγος Μάρτιν Χουντ. 

Ο Τζέιμς Γκραντ, καθηγητής ποινικού δικαίου στο πανεπιστήμιο Βιτς του Γιοχάνεσμπουργκ υπογραμμίζει από την πλευρά του πως η εισαγγελία μπορεί να ασκήσει έφεση αν εκτιμά πως η δικαστής έσφαλε. «Πώς μπορείτε να πυροβολείτε εσκεμμένα τέσσερις φορές στην πόρτα μιας τουαλέτας και να μην φανταστείτε την πιθανότητα ότι μπορεί να σκοτώσετε κάποιον στο εσωτερικό;», έγραψε στο Twitter.

*Κεντρική φωτογραφία: ο Πιστόριους αποχωρεί από το δικαστήριο (πηγή: EPA)

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ