Η έρευνα ενδεχομένως να ρίχνει φως στο γεγονός ότι αρκετές φορές ηλικιωμένοι σύντροφοι πεθαίνουν σχεδόν ταυτόχρονα.
Η ιστορία τους θα μπορούσε να έχει βγει κατευθείαν από το μυαλό κάποιου σεναριογράφου, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή. Τον Απρίλιο ο Ντον και η Μαξίν Σίμπσον από την Καλιφόρνια, παντρεμένοι για 62 συναπτά έτη, έφυγαν από τη ζωή με τέσσερις ώρες διαφορά ο ένας από τον άλλο.
Τώρα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ στη Μ. Βρετανία έρχονται να μας εξηγήσουν γιατί η περίπτωση του Ντον και της Μαξίμ, που τελικά δεν είναι και τόσο σπάνια, ίσως έχει επιστημονική εξήγηση. Σε μελέτη που δημοσιεύουν στο επιστημονικό περιοδικό Immunity and Ageing αναφέρουν ότι η ηλικία αλλοιώνει τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά στη θλίψη και στο πένθος.
Και ενώ οι νεαρότεροι αποδεικνύονται πιο ανθεκτικοί οργανισμοί σε περιόδους πένθους, δεν ισχύει το ίδιο και για τις μεγαλύτερες ηλικίες οι οποίες είναι πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις. Υπαίτιες για τον τρόπο με τον οποίο η θλίψη επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα θεωρούνται οι «ορμόνες του στρες» όπως η κορτιζόλη και η επινεφρίνη.
Οι ορμόνες φταίνε για όλα
Η μελέτη χρησιμοποίησε ως δείγμα 41 ανθρώπους ηλικίας περίπου 32 ετών και 52 ανθρώπους πάνω-κάτω στα 75 τους. Κάποιοι από αυτούς πενθούσαν και κάποιοι όχι. Οι ερευνητές μέτρησαν τις επιπτώσεις της θλίψης στη λειτουργία των ουδετερόφιλων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων απαραίτητων για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Μέτρησαν επίσης την κορτιζόλη καθώς και την DHEA, γνωστή και ως «μητέρα όλων των ορμονών» επειδή το σώμα τη χρησιμοποιεί για να παράγει τις ανδρικές και γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες: τεστοστερόνη, οιστρογόνα και προγεστερόνη.
Σε όσους ήταν ηλικιωμένοι και σε περίοδο θλίψης βρέθηκε ότι είχαν πεσμένο ανοσοποιητικό, οι ορμόνες του στρες ήταν σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ τα ουδετερόφιλα λειτουργούσαν ασθενέστερα. Όλα αυτά, πάντα σε σύγκριση με τους 32άρηδες που βρίσκονταν επίσης σε πένθος.
Και η θλίψη αλληλεπιδρά με τις ορμόνες
«Η αλληλεπίδραση της θλίψης και των ορμονών του στρες μπορεί να εξηγήσει τους διαδοχικούς θανάτους σε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι» λέει η Άννα Φίλιπς, συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια της συμπεριφορικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Σύμφωνα με την ίδια, οι περισσότεροι έχουν ακούσει μια περίπτωση για κάποιον που πέθανε, και η σύζυγος, για παράδειγμα, σπάει το ισχίο της και στο τέλος καταλήγει από πνευμονία.
«Αν το άγχος από το πένθος κάνει τα ουδετερόφιλα να σταματήσουν να λειτουργούν καλά, τότε το άτομο με ένα πρόσθετο τραύμα, όπως το σπασμένο ισχίο, γίνεται ακόμα πιο ευαίσθητο», καταλήγει η Φίλιπς.
Η μελέτη υποδεικνύει ότι οι ηλικιωμένοι που περνούν περίοδο πένθους θα μπορούσαν να παίρνουν ένα σκεύασμα με την ορμόνη DHEA ώστε να μπορέσει ο οργανισμός τους να ανταπεξέλθει. Ωστόσο το καλύτερο όλων είναι να προσπαθήσουν να εξισορροπήσουν τις ορμόνες τους με φυσικό τρόπο, όπως μέσω της άσκησης, της καλής διατροφής και της κοινωνικής ζωής.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από το ΤΙΜΕ (φωτογραφία: EPA)