11 Σεπτέμβριος 2014, 12:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

11η Σεπτεμβρίου 2001: Η μέρα που άλλαξε ο κόσμος (φωτο, βίντεο)

  • 11η Σεπτεμβρίου 2001: Η μέρα που άλλαξε ο κόσμος (φωτο, βίντεο)

Οι ΗΠΑ ξανά μπροστά σε μια νέα απειλή.

Δεκατρία χρόνια μετά και οι φωτογραφίες εξακολουθούν να προκαλούν φρίκη, αποτροπιασμό και να φέρνουν δάκρυα στα μάτια. Όποιος παρακολούθησε ζωντανά την εξέλιξη των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να ξεχάσει. 

Πόσο μάλλον όταν η Αμερική βρίσκεται πάλι μπροστά σε μία παρόμοια με την αλ Κάιντα απειλή, εκείνη του Ισλαμικού Στρατού που απειλεί ευθέως με τρομοκρατικές επιθέσεις στο αμερικανικό έδαφος εάν ο Μπαράκ Ομπάμα επιτεθεί στις δυνάμεις του.

Η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης έγινε λίγο μετά τις 09.00 το πρωί τοπική ώρα. Με σχετικά μικρή χρονική απόσταση έγινε η επίθεση και στο Πεντάγωνο.

Ένα τέταρτο αεροσκάφος, η πτήση 93 της United Airlines που προοριζόταν για τον Λευκό Οίκο, δεν έφθασε στο στόχο της γιατί οι επιβάτες κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο και όπως αποδείχθηκε να επιλέξουν την συντριβή στην Πενσυλβάνια αφού δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο.

Οι απώλειες ήταν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, χιλιάδες με τραύματα στο σώμα και την ψυχή, χιλιάδες παιδιά ορφανά με ψυχολογικά προβλήματα, ενώ εκατομμύρια δολάρια ήταν οι υλικές ζημιές στη Νέα Υόρκη και το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Εκείνη την ημέρα και μάλλον για πάντα χάθηκε η αίσθηση της ελευθερίας που είχαν οι Αμερικανοί αλλά και η υπόλοιπη Δύση. Άλλαξε η νομοθεσία και αποκτήσαμε επισήμως Μεγάλο Αδελφό, στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Η 11η Σεπτεμβρίου θα καταγραφεί ως κομβικό σημείο της παγκόσμιας Ιστορίας, αφού έχει προκαλέσει πολλές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, την κοινωνική και πολιτική ζωή σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Με αφορμή τα τρομοκρατικά χτυπήματα έγιναν πόλεμοι, χώρες άλλαξαν σύνορα, νέα κράτη βρίσκονται στα σπάργανα, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν γίνει πρόσφυγες, έχουν χάσει τις οικογένειες τους, έχουν χάσει τη ζωή τους. 

Δείτε βίντεο με την κατάρρευση του βόρειου πύργου στις 10.28 π.μ (17.28 μμ ώρα Ελλάδας)

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr