Η Google μας ζητά να θυμηθούμε τον μεγάλο μυθιστοριογράφο και ηθικό στοχαστή.
Μια από τις πιο διάσημες ρήσεις του ήταν ότι «χωρίς ελληνομάθεια δεν υπάρχει παιδεία». Ένα από τα κορυφαία του έργα ο Πόλεμος και Ειρήνη στο οποίο, όπως και στον Όμηρο, πίσω από τα πάντα κρύβεται ένα θεϊκό χέρι και οι θνητοί δεν είναι τίποτε άλλο παρά πιόνια της μοίρας. Εξίσου διαβασμένα είναι η Άννα Καρένινα και η Ανάσταση. Το όνομά του είναι Λέων Νικολάγιεβιτς Τολστόι και γεννήθηκε σαν σήμερα το 1828 από γονείς που ανήκαν σε παλιές αριστοκρατικές οικογένειες και η Google του αφιερώνει το σημερινό της doodle.
Ο Ρώσος μυθιστοριογράφος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ρεαλιστικής λογοτεχνίας σε παγκόσμια κλίμακα, θα μείνει στην ιστορία και ως ηθικός στοχαστής. Προσπάθησε να βρει το αληθινό νόημα του χριστιανισμού πιστεύοντας πως σκοπός της ζωής δεν είναι να εξυπηρετεί την κατώτερη ζωική φύση αλλά τη φωτεινή δύναμη που βρίσκεται στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και η οποία βοηθάει τον άνθρωπο να αναγνωρίζει το αγαθό.
Η ζωή του ήταν διχασμένη ανάμεσα στην προσπάθεια να ζήσει μια ενάρετη ζωή και στην ροπή προς τα γλέντια και τις σπατάλες. «Είμαι τόσο ερωτευμένος όσο δεν πίστευα ότι θα μπορούσε κανείς να είναι» γράφει στο ημερολόγιό του, στις 12 Σεπτεμβρίου του 1862, ο 34χρονος Λέων Τολστόι. Έντεκα ημέρες αργότερα θα παντρευτεί την 18χρονη Σοφία Αντρέεβνα Μπερς. Όταν παραμονή του γάμου της αποκαλύπτει το έντονο ερωτικό του παρελθόν εκείνη δηλώνει ότι δεν θα το ξεπεράσει ποτέ. Ο Τολστόι στον πρώτο χρόνο του γάμου συνειδητοποιεί ότι η οικογενειακή ζωή τον απομακρύνει από τον αγώνα για ηθική τελειοποίηση.
Με την Σοφία θα κάνει 13 παιδιά και θα μείνει παντρεμένος μαζί της για 48 χρόνια. Η σχέση τους πολυκύμαντη: από τη μία το ερωτικό πάθος, η βαθιά ψυχική συνάφεια και η αρμονική συμβίωσης και από την άλλη οι κρίσεις ανασφάλειας της συζύγου όταν ο Τολστόι σε εποχές ασκητικού παροξυσμού, άφηνε το σπίτι για να αποσυρθεί σε ιδανικές περιοχές, ευνοϊκότερες για την ψυχική του καλλιέργεια. Οι εντάσεις μεταξύ τους αυξήθηκαν μετά τη «θρησκευτική κρίση» του Τολστόι, κατά την οποία αποφάσισε να παραχωρήσει όλη του την περιουσία και τα έσοδα από τα συγγραφικά δικαιώματα του έργου του στον λαό της Ρωσίας.
Μετά την Άννα Καρένινα ο Τολστόι χτυπημένος και από τους θανάτους δυο παιδιών του αλλά και πολύ αγαπητών συγγενικών του προσώπων είναι στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Βασικότερη αιτία όμως είναι η αγωνία που τον κατέτρεχε πάντα: αν δικαιούται ο ίδιος να ζει μια τόσο άνετη ζωή και να ασχολείται με την τέχνη όταν όλες του οι ελπίδες για μια ιδανική ζωή σωριάζονται η μία μετά την άλλη.
Το 1899 ο Τολστόι γράφει το τελευταίο από τα μεγάλα του έργα την Ανάσταση στις σελίδες του οποίου ο τυφλός εγωισμός μετατρέπεται σε υψηλό αλτρουισμό. Γι’ αυτό το βιβλίο θα αφοριστεί από την εκκλησία το 1901.
Στα βαθιά του γεράματα ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας βιώνει μία νέα κρίση συνείδησης σχετικά με τη ζωή που έκανε. Θα εγκαταλείψει το σπίτι του στις 28 Οκτωβρίου 1910 μαζί με την κόρη του Αλεξάνδρα και τον γιατρό του, σε μια προσπάθεια να ζήσει κοντά στον θεό. Θα πεθάνει από πνευμονία στις 7 Νοεμβρίου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Αστάποβο.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr