8 Σεπτέμβριος 2014, 18:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

35 οπαδοί της Μπεσίκτας αντιμετωπίζουν ισόβια για απόπειρα πραξικοπήματος

  • 35 οπαδοί της Μπεσίκτας αντιμετωπίζουν ισόβια για απόπειρα πραξικοπήματος

«Στις ταραχές του 2013 έδιναν φωτογραφίες στον ξένο Τύπο θέλοντας να διαδώσουν μια εικόνα παρόμοια με της αραβικής άνοιξης», διατείνεται ο εισαγγελέας. Η παραπομπή, που επικρίνεται από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, αφορά τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί. 

Την παραπομπή 35 μελών ενός συνδέσμου οπαδών της Μπεσίκτας, μιας από τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Κωνσταντινούπολης ζητά ο εισαγγελέας καθώς τους κατηγορεί για «απόπειρα πραξικοπήματος» κατά της κυβέρνησης. 

Δημοσίευμα της Μilliyet διευκρινίζει ότι πρόκειται για μέλη της «Τσαρσί» που συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές ταραχές του Ιουνίου του 2013 και ότι η πρόταση του εισαγγελέα είναι για ποινή ισοβίων. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι οι ύποπτοι «επιχείρησαν να διαδώσουν μια εικόνα (για τα γεγονότα) παρόμοια με αυτή της αραβικής άνοιξης προμηθεύοντας τον ξένο Τύπο με φωτογραφίες των συγκρούσεων». Στην πρόταση του ο εισαγγελέας καταλήγει ότι οι «35» είχαν σκοπό να ανατρέψουν με παράνομα μέσα τη νόμιμη κυβέρνηση της Τουρκίας. 

Ο σύνδεσμος «Ταρσί» της Μπεσίκτας πολιτικά συντάσσεται με την αριστερά. Με ανάρτησή της στο twitter η Έμμα Σινκλέρ Ουέμπ υπεύθυνη του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Τουρκία κατήγγειλε ότι πρόκειται για τη «γελοία εμμονή των τουρκικών δικαστικών αρχών εναντίον των οπαδών της Μπεσίκτας. 

Η εξέγερση του 2013 είχε ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου με την κινητοποίηση, αρχικά, οικολόγων ακτιβιστών που ήταν αντίθετοι στην καταστροφή του πάρκου Γκεζί στις παρυφές της εμβληματικής πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Στο τέλος του μήνα, έπειτα από μια βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, η κινητοποίηση μετατράπηκε σε ένα άνευ προηγουμένου κύμα πολιτικής αμφισβήτησης του τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κράτησε τρεις εβδομάδες και εξαπλώθηκε σε όλη την Τουρκία. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μilliyet