8 Σεπτέμβριος 2014, 14:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Θαυμαστής της Χρυσής Αυγής ο μακελάρης της Νορβηγίας

  • Θαυμαστής της Χρυσής Αυγής ο μακελάρης της Νορβηγίας

Ο Άντερς Μπρέιβικ ζητάει να του επιτρέψουν να ιδρύσει κόμμα και θα αποκηρύξει τη χρήση βίας.

Φασιστικό κόμμα θέλει να ιδρύσει από τη φυλακή όπου βρίσκεται ο μακελάρης της Νορβηγίας, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ που δολοφόνησε συνολικά 77 άτομα στο νησί Ουτόγια και την έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο, το 2011. Υπόσχεται ότι εάν τον αφήσουν θα αποκηρύξει τη βία και θα ζητήσει συγγνώμη για τις πράξεις τους.


Άνδρες των συνεργείων διάσωσης βοηθούν τους τραυματίες στο νησί Ουτόγια

Μάλιστα, σύμφωνα με την 34σέλιδη επιστολή που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), διαβεβαιώνει ότι έχει προσχωρήσει στο δημοκρατικό σύστημα και «εμπνέεται από την εκλογική επιτυχία του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα». 

Ο 35χρονος Μπρέιβικ, καταδικασμένος σε κάθειρξη 21 ετών, αναφέρει στην επιστολή του ότι επιθυμεί να διαδώσει την ιδεολογία του φασισμού με μη βίαια μέσα, ενώ ισχυρίζεται ότι «προσηλυτίστηκε» στη δημοκρατία μετά τον Αύγουστο του 2012, οπότε και φυλακίστηκε.


Από την αναπαράσταση των δολοφονιών στο νησί Ουτόγια

Για αυτό το λόγο απαιτεί από τη νορβηγική κυβέρνηση να άρει τα εμπόδια και να του επιτρέψει να ιδρύσει το Νορβηγικό Φασιστικό Κόμμα (NFP) και τη Λέγκα της Σκανδιναβίας (NL).

Στην επιστολή εξηγεί ότι διάλεξε τη λέξη «φασιστικό» για το κόμμα, για να αποφύγει να του χρεώσουν τον χαρακτηρισμό «ναζιστικό». «Αφού θα δαιμονοποιηθούμε έτσι κι αλλιώς, ακολουθώ αυτή την τακτική για να το ξεκαθαρίσω» γράφει.


Μετά την βομβιστική επίθεση στην έδρα της νορβηγικής κυβέρνησης στο Όσλο

Ο Μπρέιβικ γράφει συχνά από το κελί της φυλακής. Πριν από λίγο καιρό έκανε καταγγελία για τις συνθήκες κράτησής του και πως τον τιμωρούν για την ιδεολογία του.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από το AFP