5 Σεπτέμβριος 2014, 12:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Το ΝΑΤΟ απειλεί ευθέως τη Ρωσία με νέες κυρώσεις

  • Το ΝΑΤΟ απειλεί ευθέως τη Ρωσία με νέες κυρώσεις

Τη Μαριούπολη πολιορκούν οι φιλορώσοι αντάρτες στην Ουκρανία.

Ένα βήμα πριν από την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας βρίσκονται NΑΤΟ και Eυρωπαϊκή Ένωση, ενώ η κατάσταση στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, όπου ζουν πολλοί Έλληνες, είναι εκρηκτική. Κι αυτό παρά το ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, υπόσχεται κατάπαυση του πυρός από τις δυο το μεσημέρι προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή ειρηνευτικού σχεδίου.

Η Ρωσία «δεν κάνει ούτε μία κίνηση για να καταστήσει εφικτή την ειρήνευση στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμή δρα στην αντίθετη κατεύθυνση οξύνοντας την κρίση, αντί να οδηγεί στην αποκλιμάκωσή της» κατήγγειλε χθες ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν σε συνέντευξη Τύπου στο Νιούπορτ της Ουαλίας, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να πάρει «αποφασιστικά μέτρα» εάν η Μόσχα επέμβει περαιτέρω στην Ουκρανία. 

Ωστόσο η ΝΑΤΟϊκή συμμαχία ανακοίνωσε πως δεν θα στείλει οπλισμό στο Κίεβο, αλλά θα δώσει 15 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη του ουκρανικού στρατού σε τομείς που δεν αφορούν άμεσα το πεδίο των μαχών. Σπεύδοντας να υπογραμμίσει πως «εάν κάθε χώρα μέλος αποφασίσει, ξεχωριστά, να στείλει οπλισμό είναι εθνική απόφαση και δεν πρόκειται να εμπλακούμε».

Νωρίτερα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε ταχθεί υπέρ μιας καθαρά πολιτικής λύσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας ως μέσο πίεσης και την επιβολή νέων κυρώσεων. 

Η Ελλάδα για το Αφγανιστάν

Εκτός από το θέμα της Ουκρανίας, τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ απασχόλησε και το θέμα της κατάστασης που επικρατεί στο Αφγανιστάν αλλά και το τι ακριβώς θα γίνει με την ειρηνευτική δύναμη της Συμμαχίας που βρίσκεται εκεί.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε παρέμβασή του στο θέμα είπε ότι η Ελλάδα θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της χώρας στο πλαίσιο της Συμμαχίας και της ΕΕ. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν, που ενισχύει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη χώρα. Κάλεσε δε την αφγανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα μέτρα για την φύλαξη των συνόρων της προκειμένου να ανακοπεί το κύμα της μετανάστευσης.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr