3 Σεπτέμβριος 2014, 17:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Στην Πρίγκιπο τα άλογα κλαίνε…

  • Στην Πρίγκιπο τα άλογα κλαίνε…

Με δάκρυα στα μάτια γυρνούν στους στάβλους τα 1.500 άλογα που κάνουν καθημερινά, επί ώρες, τη βόλτα των επισκεπτών της Πριγκίπου. Κάποιοι κερδίζουν χρήματα, αλλά τα άλογα δεν έχουν την φροντίδα που αξίζουν.

Πλήθος καταγγελιών για τις συνθήκες διαβίωσης και φροντίδας των αλόγων που σέρνουν τις άμαξες στην Πρίγκιπο έχουν στρέψει την προσοχή της τουρκικής κοινής γνώμης στα αξιαγάπητα ζώα και σήμα κατατεθέν του μεγάλου νησιού των Πριγκιποννήσων. 

Εκτενή ρεπορτάζ των τουρκικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν πως τα περίπου 1.500 άλογα δουλεύουν ασταμάτητα στο νησί, σε βάρδιες, από τις 7 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, οπότε το φεριμπότ αφήνει τους τελευταίους επιβάτες από την Πόλη. Συνέπεια αυτού είναι να μην προλαβαίνουν να ξεκουραστούν, κάποια από αυτά να επιστρέφουν στους στάβλους μισολιπόθυμα και να χρειάζεται να τους ρίξουν νερό για να συνέλθουν. Εάν συνέλθουν. 

Όταν τα άλογα δακρύζουν…

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Hürriyet, τα άλογα σέρνουν 227 άμαξες –πέντε ή έξι άλογα ανά άμαξα– και εργάζονται σε επτάωρες βάρδιες, «κάνοντας» ρεπό κάθε δεύτερη μέρα. Το πόσο καιρό θα μπορούν να δουλεύουν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και την εργασιακή ρουτίνα. Κατά μέσο όρο, ένα άλογο υπηρετεί τη συγκοινωνία στην Πρίγκιπο για πάνω από 14 χρόνια, καλύπτοντας 70 χιλιόμετρα την ημέρα! Και αυτό εφόσον λόγω της ζέστης δεν αποσυρθεί νωρίς εξαντλημένο από την καθημερινή εργασία. 

Οι ιδιοκτήτες ή οι εργαζόμενοι στους στάβλους τούς χορηγούν φάρμακα για να τα κρατήσουν σε καλή κατάσταση. Όταν υποφέρουν από κράμπες τους δίνουν Lasix, γράφει η εφημερίδα, «οπότε μέσω της ούρησης ανακουφίζονται από τον πόνο». Κι όπως αποκαλύπτουν σταβλίτες, «τα άλογα επιστρέφουν στους στάβλους μετά τις βάρδιες τους εξαντλημένα, κάτι που φαίνεται από τη στάση του σώματός τους και τα δάκρυα που κυλούν από τα μάτια τους».  

Στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι περισσότερα από 500 άλογα έχουν πεθάνει από τη μολυσματική νόσο μάλι, ενώ κάθε χρόνο τουλάχιστον 100-140 ασθενούν αλλά παρ’ όλα αυτά εργάζονται μέχρι να καταλήξουν.

Τα περισσότερα άλογα, εάν τα παρατηρήσει κανείς προσεκτικά, έχουν ουλές στο σώμα τους. «Χτυπάνε το ένα το άλλο» λέει ένας αμαξάς, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λύση για αυτό. Αν είναι αυτή η αλήθεια…

Αν κάποιος κάνει βόλτα στην Πρίγκιπο θα δει πολλά νεκρά άλογα στη μέση του δρόμου. Η Hürriyet σημειώνει ότι υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν πεινασμένα σκυλιά να τρώνε ακέφαλα άλογα, αλλά είναι τόσο φρικιαστικές που δεν δημοσιεύονται. 

Υπερχρεώνουν οι αμαξάδες

Ούτε οι ντόπιοι έχουν να πουν καλά λόγια γι’ αυτούς που εκμεταλλεύονται τα άτυχα ζώα. Και έχουν λόγο γιατί κι εκείνοι χρησιμοποιούν αυτό το μέσο μεταφοράς μια και απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων στο νησί. Καταγγέλλουν ότι χρεώνουν πολύ ακριβά τη μεταφορά με τις άμαξες, αδιαφορώντας για τις κρατικές χρεώσεις, ενώ οι άμαξες εμπλέκονται σε πολλά δυστυχήματα με θύματα ποδηλάτες. Κι όλα αυτά ενώ κερδίζουν πάνω από 88-106 ευρώ ημερησίως, την καλοκαιρινή περίοδο.

Η κατάσταση είναι τέτοια που οι κάτοικοι της Πριγκίπου και μέλη τουρκικών φιλοζωικών οργανώσεων προτείνουν τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο νησί, προκειμένου να αντικατασταθούν τα άτυχα ζώα αλλά και να θεσπιστούν αυστηροί κανόνες για τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Τμήμα σύνταξης pontos-news με πληροφορίες από τη Hürriyet και τη Sabah