3 Σεπτέμβριος 2014, 15:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Διπλωματικά παιχνίδια στη φλεγόμενη Ουκρανία - Τα περί εκεχειρίας διαψεύδει η Ρωσία

  • Διπλωματικά παιχνίδια στη φλεγόμενη Ουκρανία - Τα περί εκεχειρίας διαψεύδει η Ρωσία

Λίγο πριν από την επιβολή νέων κυρώσεων από την ΕΕ στη Μόσχα, ο Πούτιν «παίζει» με τον Ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο.

Κορυφώνεται το παιχνίδι μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στη διπλωματική σκακιέρα, καθώς το Κίεβο υποστηρίζει ότι υπήρξε συμφωνία με τη Μόσχα για «μόνιμη εκεχειρία» ενώ το Κρεμλίνο διορθώνει ότι δεν θα μπορούσε να κάνει οποιουδήποτε είδους συμφωνία καθώς η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία είναι «εσωτερική υπόθεση».

Ένα 24ωρο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Κάρντιφ της Ουαλίας, όπου και θα αποφασιστούν οι νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν «κατέληξαν σε συμφωνία για μόνιμη εκεχειρία στην περιοχή Ντομπάς». Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε «βήματα προς την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία, αλλά κατάπαυση του πυρός δεν συμφωνήθηκε καθώς η Ρωσία δεν είναι μέρος της σύγκρουσης». 

Την ανακοίνωση του Κρεμλίνου ακολούθησε αναδίπλωση της ουκρανικής πλευράς με νέα διατύπωση από το γραφείο του Ποροσένκο, όπου γινόταν πλέον λόγος για «καθεστώς εκεχειρίας» στην περιοχή που περιλαμβάνει το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Οι αντάρτες πάντως, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Reuters, είπαν ότι επιμένουν στην αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ειρήνη, και επέμειναν πως δεν έχουν «καμία ενημέρωση για οποιουδήποτε τύπου εκεχειρία ή συμφωνία».

Στο πολεμικό μέτωπο, τώρα, τις τελευταίες 24 ώρες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 15 Ουκρανοί στρατιώτες στις μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου του Ντονέτσκ. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως και οι αυτονομιστές έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στις δυνάμεις τους, ωστόσο δεν υπάρχει συγκεκριμένη πληροφόρηση.

Νωρίτερα ο Μπαράκ Ομπάμα από την Εσθονία είχε χαρακτηρίσει την εκεχειρία «ευκαιρία», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «καμία συμφωνία δεν είναι εφικτή όσο η Ρωσία στέλνει στρατό που μεταμφιέζεται σε αυτονομιστές της Ουκρανίας».

Από την πλευρά της η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι, που θα αναλάβει και επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας την 1η Νοεμβρίου, είπε ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχει αποφασιστεί το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC και ΑΠΕ-ΜΠΕ