3 Σεπτέμβριος 2014, 09:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Αποκεφαλισμός και δεύτερου Αμερικανού δημοσιογράφου (βίντεο)

  • Αποκεφαλισμός και δεύτερου Αμερικανού δημοσιογράφου (βίντεο)

«Γιατί πληρώνω με τη ζωή μου;» ρωτάει ο Στίβεν Σότλοφ.

Ο θάνατός του είχε προαναγγελθεί. Ήταν ολοφάνερο πως ο Στίβεν Σότλοφ ελάχιστες ελπίδες είχε να γλιτώσει από το μαχαίρι του Ισλαμικού Στρατού. Οι τζιχαντιστές είχαν προειδοποιήσει ότι θα τον εκτελέσουν, στο βίντεο του αποκεφαλισμού του πολεμικού ανταποκριτή Τζέιμς Φόλεϊ, εάν οι ΗΠΑ δεν σταματούσαν τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον τους.

Στο βίντεο εμφανίζεται ο 31χρονος δημοσιογράφος να είναι γονατισμένος, όπως και ο Φόλεϊ, και δίπλα του μάλλον ο ίδιος ψηλός άνδρας με τη βρετανική προφορά που ήταν και στο βίντεο της πρώτης εκτέλεσης. Αν και οι αμερικανικές αρχές δεν επιβεβαιώνουν τη γνησιότητα του βίντεο, η οικογένεια του Σότλοφ μιλάει για τραγωδία.

Παρά την πίεση και το ότι ξέρει τι θα ακολουθήσει, ο δημοσιογράφος φαίνεται ψύχραιμος στο βίντεο. Απευθύνεται στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ρωτώντας τον γιατί πρέπει να πληρώσει εκείνος το τίμημα της στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ που υποτίθεται ότι γίνεται το καλό του αμερικανικού λαού. «Εγώ δεν είμαι Αμερικανός; Γιατί πρέπει να πληρώσω το τίμημα με τη ζωή μου; Ομπάμα, ξόδεψες δισεκατομμύρια δολάρια και χάσαμε χιλιάδες στρατιώτες κατά την προηγούμενη σύγκρουσή μας με το Ισλαμικό Κράτος» ακούγεται να λέει ο Στίβεν Σότλοφ.

Λίγο αργότερα, στο βίντεο που κυκλοφόρησε σε ισλαμικές ιστοσελίδες και έχει τροποποιηθεί από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για να μη δείχνει τις εικόνες της φρίκης, ο δήμιος του Σότλοφ λέει: «Επέστρεψα, Ομπάμα. Επέστρεψα λόγω της αλαζονικής εξωτερικής πολιτικής σου με το Ισλαμικό Κράτος... Παρά τις προειδοποιήσεις μας». 

Σύμφωνα με τον ιστότοπο SITE, οι τζιχαντιστές προειδοποιούν την κυβέρνηση του Ιράκ να υποχωρήσει από τη «διαβολική συμμαχία με τις ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους». 

Ποιος ήταν ο Στίβεν Σότλοφ

Γεννήθηκε στη Φλόριντα και μεγάλωσε στο Μαϊάμι. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα. Εργάστηκε σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων τα Time, The National Interest, Media Line και Foreign Policy, και είχε εμφανιστεί στο CNN και στο Fox News. Λόγω της δουλειάς του είχε επισκεφτεί πολλές φορές τη Συρία, καθώς και την Αίγυπτο, την Τουρκία, τη Λιβύη και το Μπαχρέιν.

Αγνοούνταν από τις 4 Αυγούστου του 2013, όταν έπεσε θύμα απαγωγής στα σύνορα της Συρίας.

Στο λογαριασμό του στο twitter συστηνόταν ως ο «φιλόσοφος» του Μαϊάμι, ενώ λάτρευε το μπάσκετ. Ο φίλος του Έμερσον Λότζια δήλωσε στο CNN ότι αγαπούσε τη δημοσιογραφία, ήταν υπεύθυνος, τίμιος και θαρραλέος δημοσιογράφος.

Δείτε το βίντεο:

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr