Επιστημονική μελέτη «ξεκλειδώνει» μια κρίσιμη πληροφορία.
Το κρασί κάνει καλό, μας λένε χρόνια τώρα οι επιστήμονες. Ωστόσο νέα μελέτη επισημαίνει ότι κάνει καλό αφενός όταν καταναλώνεται με μέτρο, αφετέρου προστατεύει την καρδιά μόνο εκείνων που ασκούνται σωματικά και όχι όλων όσοι ξαπλώνουν στον καναπέ και χαλαρώνουν με ένα ποτήρι κρασί.
Τσέχοι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μίλος Ταμπόρσκι του Πανεπιστημίου Παλάκι, έκαναν την πρώτη μακροχρόνια τυχαιοποιημένη προοπτική μελέτη που συνέκρινε τις επιπτώσεις τόσο του κόκκινου όσο και του λευκού κρασιού σε συγκεκριμένους δείκτες της αρτηριοσκλήρυνσης (όπως η χοληστερόλη), μεταξύ ανθρώπων με χαμηλό έως μέτριο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Τα ευρήματά τους παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας που γίνεται στη Βαρκελώνη. Ανακοίνωσαν ότι μελέτησαν επί έναν χρόνο 146 άτομα που έπιναν το ίδιο κόκκινο κρασί (Πινό-Νουάρ) ή το ίδιο λευκό κρασί (Σαρντονέ-Πινό) σε μέτριες ποσότητες (όπως καθορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), δηλαδή 0,2 λίτρα οι γυναίκες και 0,3 λίτρα οι άνδρες την ημέρα. Και τι διαπίστωσαν;
Η άσκηση το κλειδί για να επιτύχουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου
«Βρήκαμε ότι η κατανάλωση κρασιού με μέτρο προστατεύει κατά βάση τους ανθρώπους που ασκούνται σωματικά. Τόσο το κόκκινο όσο και το λευκό κρασί φαίνονται να έχουν την ίδια επίπτωση», δήλωσε ο Ταμπόρσκι.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά στο επίπεδο της «καλής» χοληστερόλης (HDL) στην αρχή και στο τέλος της έρευνας, μετά από ένα έτος κατανάλωσης είτε του κόκκινου είτε του λευκού κρασιού. Η «κακή» χοληστερόλη (LDL) ήταν χαμηλότερη μετά από ένα έτος (και στα δύο είδη κρασιού), ενώ η ολική χοληστερόλη ήταν χαμηλότερη μόνο σε όσους είχαν πιει κόκκινο κρασί.
Όπως ανέφερε ο Ταμπόρσκι, «η αύξηση στην “καλή” χοληστερόλη αποτελεί την κύρια ένδειξη για προστατευτική δράση από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Συνεπώς βγάλαμε το συμπέρασμα ότι ούτε το κόκκινο ούτε το λευκό κρασί έχουν τελικά τέτοια δράση. Η μόνη θετική και συνεχής επίπτωση ήταν στην υποομάδα των ασθενών που ασκούνταν περισσότερο, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Σε αυτά τα άτομα η “καλή” χοληστερόλη αυξήθηκε, ενώ τόσο η “κακή” όσο και η ολική χοληστερόλη μειώθηκαν – στην περίπτωση και του κόκκινου και του λευκού κρασιού».
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με ΑΠΕ-ΜΠΕ