1 Σεπτέμβριος 2014, 13:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Ποια είναι η νέα ηγεσία της ΕΕ – Επιλογή της Μέρκελ ο πρόεδρος, του Ρέντσι η «υπουργός εξωτερικών»

  • Ποια είναι η νέα ηγεσία της ΕΕ – Επιλογή της Μέρκελ ο πρόεδρος, του Ρέντσι η «υπουργός εξωτερικών»

Ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ και η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι οι νέοι ηγέτες.

Ομόφωνα αλλά με πολλά παζάρια, που είναι αμφίβολο ότι θα δουν το φως της δημοσιότητας, οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέλεξαν την κορυφαία ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διαδεχθεί τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον. Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, και η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, αναλαμβάνουν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το υπουργείο Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιστοίχως. 

Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου μέσω του Twitter και το λογαριασμό του Χέρμαν βαν Ρομπάι και κοινοποιήθηκε πάνω από 2.000 φορές. Από τον ίδιο είχε διαρρεύσει κατά λάθος και ότι τα δυο αξιώματα θα δοθούν σε Μογκερίνι και Τουσκ. Μιλώντας με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ξέχασε ανοιχτό το μικρόφωνο που ήταν μπροστά του και έτσι πριν από τη συνεδρίαση των «28» όλοι γνώριζαν το εκλεκτό δίδυμο. 

Ποιοι όμως είναι οι άνθρωποι που θα καθορίσουν την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αντιπροσωπεύουν τους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς στις νομοθετικές τους μάχες;

Ντόναλντ Τουσκ

Αρχής γενομένης από την 1η Δεκεμβρίου και μέχρι την 31η Μαΐου του 2017 ο Πολωνός πρωθυπουργός καλείται να μη διαψεύσει την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, που λέγεται ότι χάρηκε περισσότερο από τον ίδιο για το διορισμό του στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο 57χρονος Ντόναλντ Τουσκ, πρωθυπουργός μιας χώρας που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, είχε να παλέψει με την πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ για την κορυφαία θέση της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. Ωστόσο η Μέρκελ έδωσε μάχη για να επιβάλει το μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη στρατηγική θέση. Ο διορισμός του μάλιστα θεωρείται ισχυρό μήνυμα από τη μια πως το μέλλον της Πολωνίας είναι στην ευρωζώνη, από την άλλη με αποδέκτη τη Ρωσία, για να της δείξει την επικριτική της στάση. Ας μην ξεχνάμε ότι η Πολωνία και ο Τουσκ προσωπικά έχουν ταχθεί σθεναρά υπέρ της Ουκρανίας.

Ο Τουσκ έχει δεχθεί κριτική γιατί τα αγγλικά και τα γαλλικά του δεν είναι πολύ καλά, συνεπώς «πώς θα επικοινωνεί με τους 28;», ο ίδιος όμως διαβεβαιώνει ότι θα μάθει. Οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες μιλούν για έναν κεντροδεξιό, «λογικό» πολιτικό που ψάχνει τρόπους να συμβιβάσει τα πράγματα.

Φεντερίκα Μογκερίνι

Μόλις 41 ετών, η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών έκανε πολύ κόπο για να πείσει ότι η μόλις εξάμηνη εμπειρία της δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και αδυναμία να ηγηθεί της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Τώρα που τα κατάφερε θα πρέπει να αποδείξει ότι και ο Ματέο Ρέντσι δικαίως επέμεινε στην επιλογή της, βάζοντας στο περιθώριο τη φιλορωσική της στάση στο θέμα της Ουκρανίας.

Η κεντροαριστερή πολιτικός στην αρχή της πολιτικής της καριέρας, τη δεκαετία του 1990, ήταν αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας και της νεολαίας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Μιλάει πέντε γλώσσες, μεταξύ των οποίων αγγλικά και γαλλικά, ενώ αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λα Σαπιέντζα στη Ρώμη με άριστα. Ερευνητικά έχει ασχοληθεί με την πολιτική στο Ισλάμ.

Εξελέγη στην Κάτω Βουλή της Ιταλίας το 2008 και επανεξελέγη το 2013. Έχει διατελέσει γραμματέας της επιτροπής αμυντικών υποθέσεων και ήταν μέλος των ιταλικών αντιπροσωπειών στις επιτροπές άμυνας και εξωτερικών της ΕΕ. Πριν από ένα χρόνο εξελέγη στην προεδρία της ιταλικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ. Είναι παντρεμένη με τον Ματέο Ρεμπεσάνι, βοηθό του πρώην ηγέτη της κεντροαριστεράς Βάλτερ Βελτρόνι. 

Όσοι την γνωρίζουν λένε πως είναι γλυκομίλητη και πάντα καλά προετοιμασμένη. Εκείνοι που την επικρίνουν κάνουν λόγο για μια πολιτικό που συχνά είναι αφελής. Δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου σημειώνουν ότι αξιωματούχοι των Βρυξελλών ενοχλούνται από την εμμονή της στο πρωτόκολλο «μια και αυτό δείχνει την έλλειψη εμπειρίας σε υψηλού επιπέδου συναντήσεις». Η ίδια πάντως απαντάει ότι μέχρι πριν από λίγο ήταν υπουργός Εξωτερικών της τρίτης μεγαλύτερης Οικονομίας της Ευρωζώνης και μιας από τις χώρες της G7.

Η Μογκερίνι αναλαμβάνει τα νέα της καθήκοντα σε δυο μήνες από σήμερα, την 1η Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα θα είναι και μία από τις αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr