29 Αύγουστος 2014, 11:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Εντυπωσιακό! Το ξύπνημα ηφαιστείου σε Παπούα - Νέα Γουινέα (βίντεο-φωτο)

  • Εντυπωσιακό! Το ξύπνημα ηφαιστείου σε Παπούα - Νέα Γουινέα (βίντεο-φωτο)

Καυτή στάχτη, πέτρες και προβλήματα στις πτήσεις στον Ειρηνικό. 

Η ισχυρή του έκρηξη κατέστρεψε το 1994 την πόλη Ραμπαούλ στο νησί της Νέας Βρετανίας. Το ηφαίστειο Ταβουρβούρ στην ανατολική Παπούα Νέα Γουινέα ξύπνησε και πάλι, εκτοξεύοντας ένα σύννεφο καυτής στάχτης και πέτρες απειλώντας τα γύρω χωριά. Ήδη έχουν καταγραφεί ζημιές στις σοδειές, τα σχολεία και τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά, ενώ εκκενώθηκαν και χωριά. Οι δρόμοι έχουν καλυφθεί από στάχτη ενώ οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν οδηγίες να παίρνουν προφυλάξεις. 

Η έκρηξη του ηφαιστείου έχει δημιουργήσει προβλήματα και στις αερομεταφορές πάνω από τον Ειρηνικό. Η αυστραλιανή εταιρεία Qantas ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αλλάξει την πορεία τριών πτήσεών της.


Ερασιτεχνικό βίντεο από τις χθεσινοβραδινές εκρήξεις  

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος PNGloop μετέδωσε ότι αν και η κατάσταση στην περιοχή έχει ηρεμήσει, το βουητό του ηφαιστείου παραμένει καθώς εκτοξεύονται πέτρες σε κάθε κατεύθυνση.

Είναι η μεγαλύτερη έκρηξη του ηφαιστείου τα τελευταία 20 χρόνια (φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σύμφωνα με το Κέντρο Παρατήρησης ηφαιστειακής στάχτης του Ντάργουιν στην Αυστραλία, το σύννεφο μετακινείται προς τα νοτιοανατολικά  στα νησιά του Σολομώντα και μετά προς το αρχιπέλαγος Βανουατού. Αναμένεται να διασχίσει τον αυστραλιανό εναέριο χώρο, χωρίς να περάσει πάνω από το νησί.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (κεντρική φωτογραφία: @Shelleyjlh/Twitter)