27 Αύγουστος 2014, 14:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Γιατί τα Zara ζητούν συγγνώμη από τους Ισραηλινούς

  • Γιατί τα Zara ζητούν συγγνώμη από τους Ισραηλινούς

Οι σχεδιαστικές εμπνεύσεις της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων… πίσω από μια συγνώμη. 

«Μα καλά πώς το σκέφτηκαν;». Αυτό ήταν που ήρθε αυθόρμητα στο μυαλό πολλών όταν μπήκαν στην ιστοσελίδα της παγκόσμιας ισπανικής εταιρείας Zara για να χαζέψουν τα κομμάτια από τη νέα της κολεξιόν. Ανάμεσα στα παιδικά μπλουζάκια φιγουράριζε και ένα ριγέ το οποίο ήταν «διακοσμημένο» με ένα κίτρινο αστέρι. 

Η ομοιότητα με την ειδεχθή «στολή» που έδιναν οι Ναζί στους Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν τεράστια, ανάλογη των αντιδράσεων που προκάλεσε η συγκεκριμένη στιλιστική επιλογή. Αν και οι ρίγες ήταν οριζόντιες και όχι κάθετες, όπως στη φόρμα των στρατοπέδων, το αστέρι βρισκόταν στην άνω αριστερή πλευρά, ακριβώς στο σημείο όπου οι Εβραίοι αναγκάζονταν να φορούν το Αστέρι του Δαυίδ. 

Με ένα μήνυμα στο Twitter η εταιρεία παραδέχτηκε το λάθος της επισημαίνοντας ωστόσο ότι στο επίμαχο μπλουζάκι υπάρχει γραμμένη και η λέξη «σερίφης». «Λυπούμαστε πραγματικά. Ήταν εμπνευσμένη από το αστέρι των σερίφηδων των κλασικών Γουέστερν. Πλέον δεν πωλείται στα καταστήματά μας», απάντησαν λακωνικά τα Zara. 

Είναι η δεύτερη φορά που μια εταιρεία ρούχων αναγκάζεται να απολογηθεί στους Ισραηλινούς. Το 2012 η δανέζικη Wood Wood ζήτησε συγγνώμη και απέσυρε ένα παρόμοιο μπλουζάκι που έφερε ένα κίτρινο αστέρι.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Times of Israel