27 Αύγουστος 2014, 12:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Ως ύποπτη για διάπραξη αξιόποινης πράξης ερευνάται πλέον δικαστικά η Λαγκάρντ

  • Ως ύποπτη για διάπραξη αξιόποινης πράξης ερευνάται πλέον δικαστικά η Λαγκάρντ

«Δεν εγκαταλείπω τη θέση μου στο ΔΝΤ» δηλώνει. 

Υπό επίσημη δικαστική διερεύνηση ως ύποπτη για το αδίκημα της «αμέλειας» ενώ ήταν δημόσιος λειτουργός τέθηκε η ισχυρά κυρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που το όνομά της στην Ελλάδα είναι περισσότερο γνώριμο από πολλά άλλα της ημεδαπής… Και όχι με την καλή έννοια. 

Η Λαγκάρντ, συνδεόμενη και με τη διαβόητη λίστα που φέρει το όνομά της, είχε εμπλακεί στην υπόθεση του μεγαλοεπιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, φίλου του Σαρκοζί, όταν ως υπουργός Οικονομικών το 2008 είχε παρέμβει σε διαδικασία διαιτησίας, για να λάβει ο Ταπί αποζημίωση 400 εκατ. ευρώ. Ο Ταπί είχε διαμάχη τότε με την κρατική τράπεζα Crédit Lyonnais, την οποία είχε κατηγορήσει ότι τον εξαπάτησε κατά τη διαδικασία πώλησης της Adidas τη δεκαετία του 1990. 

Η Κριστίν Λαγκάρντ απορρίπτει τις κατηγορίες –κύκλοι τις χαρακτηρίζουν «αβάσιμες»– και δηλώνει ότι δεν θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά της στο ΔΝΤ. «Επιστρέφω στην Ουάσινγκτον» φέρεται να είπε σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde

Η Λαγκάρντ ανακρίθηκε χθες από δικαστές του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας, μοναδικού δικαστικού θεσμού στη Γαλλία που ερευνά και δικάζει τα μέλη της κυβέρνησης για πράξεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. 

Στο πλαίσιο της γαλλικής νομοθεσίας, οι δικαστές θέτουν ένα πρόσωπο υπό επίσημη έρευνα όταν πιστεύουν πως υπάρχουν ενδείξεις αδικοπραγίας, αλλά αυτό δεν οδηγεί πάντα σε δίκη.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr