27 Αύγουστος 2014, 11:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Εκατομμυριούχος πρώην τραπεζίτης ο νέος υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας

  • Εκατομμυριούχος πρώην τραπεζίτης ο νέος υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας

Δεξιόστροφη η νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.

Όλο και πιο δεξιά στροφή παίρνει η γαλλική κυβέρνηση, πάντα υπό την καθοδήγηση του Σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, όπως φαίνεται κι από τη νέα σύνθεσή της που ανακοινώθηκε χθες. 

Από το νέο 16μελές κυβερνητικό σχήμα του Μανουέλ Βαλ έμειναν εκτός ο υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ που πυροδότησε και τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και ο επίσης «αντάρτης» υπουργός Παιδείας και Έρευνας, Μπενουά Αμόν. 

Το καθοριστικής σημασίας υπουργείο Οικονομίας, Βιομηχανίας και Στατιστικής, ανέλαβε ο 37χρονος εκλεκτός των γαλλικών τραπεζών και μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας της Προεδρίας, Εμανουέλ Μακρόν. Την παιδεία παίρνει στα χέρια του ένα ανερχόμενο αστέρι του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η 36χρονη Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, η οποία μέχρι χθες ήταν υπουργός Γυναικείων Θεμάτων, Νεολαίας και Αθλητισμού.

Πέρα από τις δυο σημαντικές αλλαγές που συγκέντρωσαν και το ενδιαφέρον όλων, αρκετοί κορυφαίοι υπουργοί και στενοί συνεργάτες του Ολάντ έμειναν στις θέσεις τους, όπως η -πρώην σύντροφος του- υπουργός Περιβάλλοντος, Σεγκολέν Ρουαγιάλ. 

Η επιλογή του Ολάντ να δείξει την έξοδο στην αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει τριγμούς στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με δεδομένο ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται στους Οικολόγους με τη θετική ψήφο των οποίων εξελέγη. Δεν τους συμπεριέλαβε ούτε στην προηγούμενη ούτε σε αυτήν την κυβέρνηση, που αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Ποιος είναι ο… ωραίος, νέος τσάρος της οικονομίας 

Γιος μεγαλογιατρού και μιας συμβούλου του γαλλικού συστήματος υγείας, ο 37χρονος πλέον υπουργός σπούδασε φιλοσοφία του δικαίου, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες. Πριν από 6 χρόνια άρχισε να εργάζεται στον χρηματοπιστωτικό όμιλο Ρότσιλντ και κατάφερε να φέρει εις πέρας με επιτυχία την εξαγορά τμήματος της Pfizer από τη Nestle. Ο ρόλος του στην εξαγορά, ύψους 9 δις ευρώ, βοήθησε και τους δικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς…

Το 2011 αποφάσισε να βουτήξει στα βαθιά νερά της πολιτικής, επιλέγοντας να στρατευθεί με τον Φρανσουά Ολάντ. Σοφή επαγγελματική επιλογή, εάν σκεφθεί κανείς πως μπήκε στο στενό περιβάλλον του προέδρου μόλις στα 34 του. Αν και δούλεψε για την εκλογή του Ολάντ, ποτέ δεν έκρυψε ότι είναι δεξιός και φιλελεύθερος. Είναι υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά με πιο ήπιο τρόπο σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Λιτότητα light που δεν παύει να είναι λιτότητα…

Ο Μακρόν είναι παντρεμένος με την πρώην φιλόλογό του στο Λύκειο και κατά 20 χρόνια μεγαλύτερή του Μπριζίτ Τρονό. Εκείνη έχει τρία παιδιά ενήλικα παιδιά από τον προηγούμενο γάμο της.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr