Στο όνομα της συμφιλίωσης με το παρελθόν τους δεν χάνουν ευκαιρία να στήνουν πανηγύρια για το αίμα που χύθηκε κατά την επέλαση των Σελτζούκων.
Πενήντα χρόνια είχαν οι Τούρκοι να «γιορτάσουν» την εισβολή τεράστιας στρατιάς Σελτζούκων υπό τον σουλτάνο Αλπ Αρσλάν, το 1064, στο Ανί. Τώρα όμως που το αποφάσισαν, θέλουν να το κάνουν πανηγυρικά και κάθε χρόνο.
Το Ανί (στο νομό του Καρς, κοντά στα σύνορα με την Αρμενία) ήταν η πρωτεύουσα του μεσαιωνικού βασιλείου της Αρμενίας. Στην ακμή του είχε πληθυσμό 100.000 κατοίκων (κατ’ άλλους 200.000) και ανταγωνιζόταν πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Βαγδάτη και το Κάιρο. Στις αρχές του 11ου αιώνα αποκαλούνταν «η πόλη με τις σαράντα πύλες» και «η πόλη με τις χίλιες και μία εκκλησίες».
Το 1045 το Ανί τέθηκε υπό βυζαντινό έλεγχο με Έλληνα διοικητή, και το 1064 ορδές Σελτζούκων Τούρκων υπό τον Σουλτάνο Αλπ Αρσλάν επιτέθηκαν στην πόλη. Μαζί τους οι Τούρκοι είχαν Καυκασιανούς Γεωργιανούς υπό την καθοδήγηση του Βασιλιά Βαγκράτ.
«Νεκρά σώματα… παντού»
Μετά από πολιορκία 25 ημερών η πόλη κατελήφθη και άρχισε το γιαταγάνι…. Ο Άραβας ιστορικός Σιμπτ ιμπν αλ-Ζαουάζι μεταφέρει την περιγραφή αυτόπτη μάρτυρα: «Ο στρατός εισέβαλε στην πόλη, σφαγίασε τους κατοίκους, λεηλάτησε και έκαψε αφήνοντας ερείπια και αιχμαλωτίζοντας όλους όσοι είχαν παραμείνει ζωντανοί... Τα νεκρά σώματα ήταν τόσο πολλά που οι δρόμοι είχαν γεμίσει και κανείς δεν μπορούσε να πάει πουθενά χωρίς να πατάει πάνω σε αυτά. Ο αριθμός των αιχμαλώτων δεν ήταν μικρότερος από 50.000. Είμαι αποφασισμένος να μπω στην πόλη και να δω την καταστροφή με τα ίδια μου τα μάτια. Προσπάθησα να βρω ένα δρόμο στο οποίο μπορώ να περπατήσω χωρίς να πατάω σε πτώματα αλλά ήταν αδύνατον».
Το Ανί χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο για την κατάληψη της Ανατολίας, κάτι που έγινε το 1071 στη Μάχη του Ματζικέρτ.
Και μετά από αυτό τι; Μα οι γιορτές των σύγχρονων Τούρκων, που οργάνωσαν φέτος (με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Καρς) επετειακές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή επίσημων φορέων, Αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακών και άλλων, συλλόγων και πλήθους κόσμου που στη μνήμη του η ιστορία αρχίζει με την εμφάνιση των Τούρκων.
Οι εκδηλώσεις έγιναν στις 16 Αυγούστου και οι τουρκικές αρχές θέλουν να τις επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο, θυμίζοντας ότι από το Ανί άνοιξε ο δρόμος για την είσοδο των Σελτζούκων στην Ανατολία.
- Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ.