25 Αύγουστος 2014, 13:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Αιχμές του Γάλλου υπουργού οικονομικών για την λιτότητα έριξε την κυβέρνηση στο Παρίσι

  • Αιχμές του Γάλλου υπουργού οικονομικών για την λιτότητα έριξε την κυβέρνηση στο Παρίσι

Στα τάρταρα η δημοτικότητα του προέδρου Ολάντ και του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλ, που θα ανακοινώσει νέο σχήμα, αύριο.

Τα μαύρα σύννεφα είχαν από καιρό μαζευτεί πάνω από τη γαλλική κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλ και το ενδεχόμενο παραίτησής της ψιθυριζόταν έντονα τα τελευταία 24ωρα. Ωστόσο το ποτήρι ξεχείλισε μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Αρνό Μοντεμπούρ πως η Γερμανία έχει πέσει στην παγίδα της λιτότητας, την οποία επιβάλλει σε όλη την Ευρώπη αλλά και την στήριξή του από τον συνάδελφό του υπουργό Παιδείας, Μπενουά Αμόν που επίσης επέκρινε την ασκούμενη πολιτική λιτότητας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ κάλεσε σε σύσκεψη τον πρωθυπουργό της χώρας Μανουέλ Βαλ και μία ώρα μετά, ο Βαλ υπέβαλε την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησής του. Η προεδρία ανακοίνωσε πως εντός της Τρίτης 26 Αυγούστου θα συσταθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα «που θα έχει συνοχή και προσανατολισμό στην κατεύθυνση που έχει ορίσει ο πρόεδρος για τη χώρα μας».


Η ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων για την παραίτηση της κυβέρνησης

Πηγή από το περιβάλλον του Γάλλου πρωθυπουργού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «θεωρούμε πως παραβιάστηκε μια κίτρινη γραμμή στο βαθμό που ένας υπουργός Οικονομίας δεν μπορεί να εκφράζεται με τέτοιους όρους για την οικονομική γραμμή της κυβέρνησης και για έναν ευρωπαίο εταίρο όπως η Γερμανία». Είναι αυτονόητο ότι η επιστροφή του Μοντεμπούρ στο κυβερνητικό σχήμα αμφισβητείται πλέον. 

Πάντως ο Γάλλος υπουργός εμφανίζεται αμετανόητος για την επίμαχη δήλωση στη Le Monde και παρά τις εξελίξεις αρνείται ότι ευθύνεται για οποιαδήποτε παραβίαση της κυβερνητικής αλληλεγγύης. Οι υπουργοί Μοντενμπούρ και Αμόν ανήκουν στην «αριστερή πτέρυγα» της παραιτηθείσας κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός απαιτεί δήλωση νομιμοφροσύνης!

Στην ηλεκτρονική έκδοσή της η εφημερίδα Le Monde αναφέρει πως σήμερα ο Μανουέλ Βαλ θα έχει σειρά συναντήσεων με μέλη της απερχόμενης κυβέρνησης ώστε να λάβουν θέση επί της γραμμής που ακολουθεί το Παρίσι στην οικονομική πολιτική.

Μετά την παραίτηση της γαλλικής κυβέρνησης, το χρηματιστήριο κατέγραψε πτώση με το ευρώ να διαμορφώνεται στα 1,3189 δολ.

Στο μεταξύ χθες δόθηκε στη δημοσιότητα  δημοσκόπηση του ινστιτούτου IFOP, σύμφωνα με την οποία ο Φρανσούα Ολάντ είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος τον τελευταίο μισό αιώνα, με ποσοστό μόλις 17%.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Le Monde, ΑΠΕ-ΜΠΕ