22 Αύγουστος 2014, 11:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Αντιρατσιστικό – Νέες εξελίξεις σε Βουλή και κυβέρνηση

  • Αντιρατσιστικό – Νέες εξελίξεις σε Βουλή και κυβέρνηση

Πάει μια εβδομάδα πίσω η συζήτηση στη Βουλή;

Κυβερνητική κρίση εν μέσω θέρους προκαλεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αλλά κυρίως η παράγραφος σχετικά με τις γενοκτονίες των Χριστιανών της Ανατολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων – που εκφράστηκαν και με μια επιστολή 38 «γαλάζιων» βουλευτών προς τον πρωθυπουργό – ο υπουργός Δικαιοσύνης προτίθεται να μεταθέσει μια εβδομάδα τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας protothema.gr αναφέρει ότι προκειμένου να σβήσει τις φωτιές που άναψε ο Χαράλαμπος Αθανασίου αποφάσισε να αναβάλει την εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή – που για πρώτη φορά είχε κατατεθεί τον Νοέμβριο του 2013 – προκειμένου να υποχωρήσουν οι αντιδράσεις.

Η σιβυλλική δήλωση Αθανασίου

Πρόσωπο – κλειδί του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου είναι αναμφισβήτητα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Την Τετάρτη, και μετά την επιστολή των «38», επιχείρησε να δώσει μια απάντηση για το θέμα, αποφεύγοντας και εκείνος όμως να δεσμευτεί σχετικά με το κείμενο που θα έρθει τελικά προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

«Κατά την προ μηνών επεξεργασία του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δήλωσα κατηγορηματικά ότι η κακόβουλη άρνηση ή ο ευτελισμός και των γενοκτονιών που το ελληνικό κοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει, θα αντιμετωπίζεται ρητώς με την τελική διαμόρφωση της σχετικής διάταξης ως αδίκημα, όπως το Ολοκαύτωμα ή οι γενοκτονίες που διεθνή ή ελληνικά δικαστήρια έχουν αναγνωρίσει με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις», αναφέρεται στη γραπτή δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης.

ΠΑΣΟΚ εναντίον «38»

Επίθεση με το γάντι στους 38 γαλάζιους βουλευτές που απέστειλαν επιστολή στον Αντώνη Σαμαρά ζητώντας να συμπεριληφθεί η Γενοκτονία των Ποντίων, των Μικρασιατών και των Ασσυρίων, εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ.

Σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη φροντίζει να θυμίσει στους «38» ότι η συμπερίληψη των Γενοκτονιών που έχει στο παρελθόν αναγνωρίσει η Βουλή, είναι αυτονόητη και «δεν έχει νόημα να καταφεύγουν κάποιοι σε ψευτοηρωισμούς παραβιάζοντας ανοιχτές θύρες».

Για το ΠΑΣΟΚ ο ρόλος του Ανδρέα Παπανδρέου στην αναγνώριση της Γενοκτονίας έχει τη σημασία του για τη στάση του κόμματος: «Η Γενοκτονία αναγνωρίσθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, το 1994, κατόπιν πρωτοβουλίας και εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, οπότε και ανακηρύχθηκε η 19η Μαΐου ως "Ημέρα Μνήμης"».

Βέβαια, κανένας λόγος για την ταμπακιέρα αφού με την ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην αρχική… ντρίπλα που έκανε αποφεύγοντας μεν τη σαφή ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας, βάζοντας έναν μικρό αστερίσκο. «Με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θεσπίζεται η ποινικοποίηση της άρνησης ή του δημόσιου εγκωμιασμού του Ολοκαυτώματος και των Γενοκτονιών, εφόσον η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά της ομάδας που στο παρελθόν έπεσε θύμα Ολοκαυτώματος ή Γενοκτονίας, με τρόπο που μπορεί να υποκινήσει βία ή μίσος κατά της συγκεκριμένης ομάδας», θυμίζει.

Βέβαια, στη… μετάφραση αυτό σημαίνει ότι εάν η αμφισβήτηση περιορίζεται στο πλαίσιο προσωπικής άποψης και «δεν υποκινεί βία ή μίσος κατά συγκεκριμένης ομάδας», ούτε γάτα ούτε ζημιά και φυσικά ούτε ποινικές κυρώσεις.

Νόμος-έκτρωμα λέει η Χρυσή Αυγή

Με ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή επιτίθεται στη ΝΔ κάνοντας λόγο για έναν νόμο δήθεν περί αντιρατσισμού «που αποσιωπά τις γενοκτονίες σε βάρος των προγόνων μας». Προσθέτει δε ότι προτίθεται να καταθέσει ειδικές τροπολογίες για την «ποινικοποίηση της άρνησης των Ολοκαυτωμάτων των Ελλήνων από Τούρκους, Γερμανούς και κάθε άλλο ξένο κατακτητή».

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, protothema.gr