21 Αύγουστος 2014, 12:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Ο Πούτιν τα βάζει με τα McDonald’s – Τιμωρία; (βίντεο)

  • Ο Πούτιν τα βάζει με τα McDonald’s – Τιμωρία; (βίντεο)

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα εστιατόρια στη ρωσική επικράτεια. 

Μπορεί ο οικονομικός πόλεμος που έχει κηρύξει η Ρωσία σε ΗΠΑ και Ευρώπη να μαίνεται και νικητής να μην υπάρχει ακόμα, ωστόσο η Μόσχα φαίνεται να κερδίζει μικρές μάχες, όπως αυτή που άρχισε κατά εστιατορίων της αμερικανικής αλυσίδας McDonald’s στο ρωσικό έδαφος. 

Επικαλούμενη «πλήθος καταγγελιών» η εποπτεύουσα ρωσική Αρχή των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος έχει αρχίσει να πραγματοποιεί ελέγχους σε εστιατόρια McDonald’s σε διάφορα σημεία της Ρωσίας, και με το επιχείρημα ότι εντοπίστηκαν πολυάριθμες παραβάσεις σε σχέση με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων που προσφέρονται στους καταναλωτές, τα σφραγίζει.

Προς το παρόν έχει βάλει λουκέτο στα κεντρικά υποκαταστήματα της αλυσίδας στις πλατείες Πούσκιν, Μανέτζ και Πρόσπεκτ Μίρα. Μάλιστα το εστιατόριο στην πλατεία Πούσκιν, σύμφωνα με την McDonald’s, είναι το πιο πολυσύχναστο στο παγκόσμιο δίκτυο των καταστημάτων της και το πρώτο που άνοιξε στη Ρωσία το 1990. Το συγκεκριμένο υποκατάστημα είχε χαρακτηριστεί σύμβολο του τέλους του Ψυχρού Πολέμου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εάν οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι έχουν πολιτικά κίνητρα, η επικεφαλής της Αρχής Ναταλία Λουκιάντσεβα είπε πως οι έλεγχοι άρχισαν μετά από παράπονα πελατών.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ίδια υπηρεσία διενεργεί έλεγχο και στο ουίσκι Tennessee Honey American Jack Daniel, καθώς «έχουν εκφραστεί ανησυχίες για την ποιότητά του». Συγκεκριμένα ανιχνεύτηκαν, λένε, ύποπτες χημικές ουσίες, ενώ η εταιρία εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται στους κανόνες για τις συσκευασίες των ποτών και τους κανόνες σήμανσης.

Πάντως το BBC σε άρθρο του θυμίζει ότι η Μόσχα σε περιόδους που βρισκόταν σε αντιπαράθεση με κάποια χώρα έκανε ανάλογες κινήσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η απαγόρευση κρασιών της Γεωργίας, του ουκρανικού τυριού ή των μήλων της Πολωνίας.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr