20 Αύγουστος 2014, 15:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Γκρεμίστε τους ουρανοξύστες για να φαίνεται το τζαμί

  • Γκρεμίστε τους ουρανοξύστες για να φαίνεται το τζαμί

Τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης δικαιώνει όσους θέλουν «καθαρή» την εικόνα του τεμένους Σουλεϊμανιγιέ.

Το Σουλεϊμανιγιέ τζαμί, ένα από τα μεγαλύτερα της Πόλης, με φόντο τις μύτες από τους γιγάντιους ουρανοξύστες στην περιοχή Ζεϊτίνμπουρνού δεν άρεσε στους κατοίκους της απέναντι πλευράς, οι οποίοι κινήθηκαν δικαστικά ζητώντας την καταστροφή τους. Διοικητικό δικαστήριο επιβεβαίωσε πρωτόδικη απόφαση που διατάσσει την καταστροφή τριών ουρανοξυστών με 37, 32 και 27 πατώματα. Έτσι το ιστορικό κέντρο θα φαίνεται καλά από την άλλη μεριά του Βοσπόρου.

«Πρόκειται για υποχρεωτική και τελεσίδικη απόφαση» δήλωσε ο δικηγόρος των εναγόντων Τζιχάτ Γκιοκντεμίρ. «Περιμένουμε τώρα από το Δήμο να εφαρμόσει την απόφαση το συντομότερο δυνατό».

Το τέμενος Σουλεϊμανιγιέ είναι έργο του σπουδαίου Οθωμανού αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν και έγινε με εντολή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Χτίστηκε μεταξύ 1550 και 1557. Οι τέσσερις μιναρέδες του παραπέμπουν στο γεγονός ότι ο Σουλεϊμάν ήταν ο τέταρτος Οθωμανός ηγέτης της Πόλης, ενώ οι δέκα εξώστες του (σεριφέ) αναφέρονται στη σειρά του ως δέκατου Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από τη Hurriyet