19 Αύγουστος 2014, 17:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Ζητούνται έμμισθοι μαθητευόμενοι μάγειρες στη Γερμανία

  • Ζητούνται έμμισθοι μαθητευόμενοι μάγειρες στη Γερμανία

Χιλιάδες οι κενές θέσεις εργασίας.

Στη βαριά βιομηχανία η Γερμανία καλά τα πάει. Εκεί που χωλαίνει σε ανθρώπινο δυναμικό δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία της, που έχουν γεμίσει με ξένους γιατρούς και νοσοκόμες, αλλά και στον κλάδο της εστίασης, όπου κάθε χρόνο μειώνεται ο αριθμός των μαθητευομένων. 

Σε ρεπορτάζ της η Deutsche Welle, αναφέρει ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις ψάχνουν αλλά δεν βρίσκουν μαθητευόμενους μάγειρες παρόλο που εκτός της εκπαίδευσης τους λαμβάνουν και ικανοποιητικό μισθό από την πρώτη ώρα απασχόλησης. 

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Μαγείρων (VKD), Αντρέας Μπέκερ, πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Μάλιστα σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και των πολιτικών, οι επαγγελματίες του κλάδου έκαναν διαδήλωση το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ερφούρτη της Θουριγγίας φορώντας την ποδιά και τους μαγειρικούς σκούφους τους. Αίτημα των διαδηλωτών ήταν να βρεθούν γρήγορα νέοι εκπαιδευόμενοι.

Οι αρμόδιες αρχές αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 160.000 κενές θέσεις εργασίας για εκπαιδευόμενους στον κλάδο των μαγείρων. Οι ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις προβλέπουν ότι η αμοιβή ενός μαθητευόμενου είναι από 500-700 ευρώ για 39 ώρες εργασίας την εβδομάδα, συν τις υπερωρίες και τα Σαββατοκύριακα που δεν πληρώνονται.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από την Deutsche Welle