18 Αύγουστος 2014, 14:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Σκληρή αντίδραση της Τουρκίας για τις γερμανικές υποκλοπές

  • Σκληρή αντίδραση της Τουρκίας για τις γερμανικές υποκλοπές

Κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή στην Άγκυρα για να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά της. 

Εξηγήσεις από τη «φίλη» Γερμανία ζητάει η Τουρκία με αφορμή δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν για περισσότερα από πέντε χρόνια την τουρκική κυβέρνηση, παρά το ότι και οι δύο χώρες είναι στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται στενά σε πολλά επίπεδα. 

Μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτο» το γεγονός και ζήτησε από την κυβέρνηση της Γερμανίας να εξηγήσει πλήρως τι έχει συμβεί. «Αναμένουμε οι γερμανικές αρχές να παρουσιάσουν μια επίσημη και ικανοποιητική εξήγηση για τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από γερμανικά μέσα ενημέρωσης και να τερματίσουν αμέσως αυτές τις δραστηριότητες (των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών) εάν οι ισχυρισμοί είναι αληθείς» σημειώνει το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών.

Νωρίτερα, ο ασκών χρέη υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ερντογάν Ισκάν είχε καλέσει τον Γερμανό πρεσβευτή Έμπερχαντ Πολ για να του εκφράσει την «ανησυχία» του και τη δυσαρέσκειά του. Τουρκικές διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν τη συνάντηση, ενώ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για πρόσκληση του Γερμανού πρεσβευτή και όχι για «κλήση του από τις τουρκικές αρχές». 

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για ποιο λόγο γίνονταν παρακολουθήσεις σε βάρος της Τουρκίας αφού πρόκειται για συμμαχική χώρα, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «η Γερμανία συνεργάζεται στενά με την Τουρκία σε πολλά διαφορετικά πεδία».

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης οι στόχοι των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών (BND) επικαιροποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια από το Βερολίνο. Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα η Τουρκία να εξακολουθεί να αποτελεί «στόχο» μέχρι σήμερα. 

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι επίσης η χώρα όπου ζουν τρία εκατομμύρια Τούρκοι υπήκοοι, η μεγαλύτερη κοινότητα Τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη.

Δείτε επίσης: «Η Τουρκία στηρίζει τους τζιχαντιστές λένε οι Γερμανοί»

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr