18 Αύγουστος 2014, 12:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Εμπόλεμη περιοχή το Φέργκιουσον στο Μισούρι

  • Εμπόλεμη περιοχή το Φέργκιουσον στο Μισούρι

Ο κυβερνήτης ζητά την παρέμβαση της Εθνοφρουράς.

Κατεχόμενη περιοχή σε εμπόλεμη ζώνη θυμίζει το προάστιο Φέργκιουσον του Σεντ Λούις στο Μισούρι όπου εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους, λόγω της τεταμένης κατάστασης που έχει προκύψει μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού εφήβου Μάικλ Μπράουν από πυρά αστυνομικού.

Τα αυστηρά μέτρα που έχουν πάρει οι αρχές και η παρουσία τεθωρακισμένων αρμάτων φαίνεται να εξοργίζουν ακόμα περισσότερο τους κατοίκους της αμερικανικής πόλης που χθες το βράδυ συμμετείχαν σε νέα δυναμική διαδήλωση, κρατώντας πανό με συνθήματα που καταδίκαζαν την αστυνομική βία. Πολλοί περπατούσαν με σηκωμένα τα χέρια προσποιούμενοι ότι παραδίνονται, άλλοι προκαλούσαν τους αστυνομικούς που τους έριχναν δακρυγόνα, ενώ κάποιοι καιροσκόποι βρήκαν ευκαιρία να λεηλατήσουν καταστήματα.

Με δεδομένη την κατάσταση, ο κυβερνήτης του Μισούρι, Τζέι Νίξον διέταξε την Εθνοφρουρά να βοηθήσει να αποκατασταθεί η τάξη. «Απόψε, μια ημέρα ελπίδας, οι προσευχές και οι ειρηνικές διαμαρτυρίες αμαυρώθηκαν από τις βίαιες εγκληματικές ενέργειες ενός οργανωμένου και αυξανόμενου αριθμού ατόμων» αναφέρει ο Νίξον στην ιστοσελίδα του. 

Όλα άρχισαν όταν έπεσε νεκρός ο 18χρονος Μάικλ Μπράουν από τα πυρά του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον. Ο νεαρός εκτελέστηκε με δυο σφαίρες στο κεφάλι και τέσσερις στο δεξί χέρι, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, που επικαλείται τα πρώτα πορίσματα της νέας νεκροψίας, η οποία διενεργήθηκε μετά από αίτημα της οικογένειας του θύματος, από τον πρώην επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπάιντεν. Mία από τις σφαίρες χτύπησε την κορυφή του κεφαλιού του Μπράουν, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι έγερνε μπροστά όταν πυροβολήθηκε, δήλωσε ο δρ. Μπάντεν.

Ο θάνατος του Μάικλ Μπράουν ξύπνησε άσχημες μνήμες από τον φόνο του Τρέιβον Μάρτιν, ενός νεαρού Αφροαμερικανού που έπεσε νεκρός από τα πυρά φύλακα σε συνοικία της Φλόριντα. Ο φύλακας αθωώθηκε επικαλούμενος λόγους αυτοάμυνας.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr